ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații din comisia de Învățământ au respins săptămâna trecută inițiativa legislativă care prevedea că școlarii vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar consistent.

Iată scrisoarea transmisă de organizația World Vision:

„Stimați Domni Parlamentari, membri ai Camerei Deputaților,

În data de 23 mai a fost respins proiectul de introducere a programului „Masa la Școală”, un pilon important în strategia de reducere a ratei de părăsire timpurie a școlii pe care Guvernul României și-a asumat-o.
În România, 1 din 5 elevi părăsește școala timpuriu. Deși ținta asumată în Strategia Europeană 2020 este de 11,3%, în prezent, rata de părăsire timpurie a școlii se apropie de 20%, iar acest procent este în creștere, cu diferențe mari în defavoarea mediului rural.

În acest context, dorim să semnalăm nevoia acută a unor programe de tip masă caldă și școală după școală. Având în vedere experiența organizației în implementarea unui proiect similar, cu rezultate pozitive în mediul rural, susținem că proiectul „Masa la Școală” nu este doar necesar ci și realizabil.

Am ales această cale de dialog pentru că suntem convinși de urgența demersului. Încă din 2010 susținem prin studii de caz, cercetări de impact, corespondențe cu instituțiile publice, necesitatea extinderii acestui proiect la nivel național. Dar, în ciuda tuturor evidențelor, programul continuă să fie amânat, deși Raportul Starea învățământului preuniversitar din România 2015 (ultimul publicat), arată că fiecare an pierdut înseamnă 40.000 de copii cu risc de abandon școlar.
Proiectul „Pâine și Mâine”, demarat de organizația World Vision cu un an în urmă, a creat servicii de tip Școală după Școala în comunitățile cu risc crescut de sărăcie și vulnerabilitate. Vorbim de sate izolate, de numeroase situații în care copiii, unii flămânzi, străbat kilometri pentru a ajunge la școală.

Nu trebuie să scăpăm din vedere că atunci când vorbim despre lipsa infrastructurii ca barieră în desfășurarea proiectului, în realitate, îi excludem chiar pe acei copii aflați în vulnerabilitate, pentru care o masă caldă la școală reprezintă, în unele cazuri, singura masă a zilei.

Prin proiectul „Pâine și Mâine” am putut observa impactul real pe care acest tip de proiect îl are asupra sănătății și performanței școlare a copiilor. Iar acum, la un an de la lansare, proiectul beneficiază de susținerea aproape unanimă a părinților, de sprijinul comunității și a autorităților, fără de care programul nu ar fi putut fi realizat.
Complexitatea pe care o ridică implementarea unui astfel de proiect, dificultățile legate de infrastructură, nu trebuie privite ca bariere insurmontabile. Experiența noastră arată că ele pot fi depășite cu rezultate pozitive, prin colaborare și dialog, prin voință politică și organizare. Curând se termină un nou an școlar, iar vacanța de vară ar fi un bun prilej de îmbunătățire a infrastructurii școlare pentru implementarea acestui program.

World Vision solicită autorităților, dar și societății civile, deschidere către dialog pentru a găsi împreună soluții pentru reducerea abandonului timpuriu. De asemenea, vă punem la dispoziție experiența noastră din proiectul „Pâine și Mâine” și invităm parlamentarii interesați să viziteze școlile din program, de preferat înainte de votul în plenul Camerei.”

Deși a fost respins în comisie, proiectul va fi votat și în plen.