ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de astăzi, scutul antirachetă de la Deveselu devine activ, iar orice rachetă cu rază medie sau lungă de acțiune poate fi interceptată și distrusă în aer, înainte de a putea fi detonată.

Lazăr Comănescu, ministrul de externe, a precizat că scutul nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse.

"Construcția acestei facilități de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse. Scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanți devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândește altă dimensiune și altă importanță", a declarat Comănescu.

Acest scut este o componentă asistemului de apărare antirachetă al întregii Europe gândit de forțele aliate din NATO. Implicarea României în acest proiect militar presupune găzduirea de interceptori tereștri, adică de rachete de interceptare SM-3 tip Block 1B. Astfel, rachetele care vor fi detectate pe radarele din bazele NATO sau de pe navele de război, vor fi distruse imediat de rachetele de interceptare.

Sistemul a fost aspru criticat de-a lungul timpului de Rusia care l-a catalogat drept o amenințare la adresa propriei securități.