ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:00 Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a susținut ideea inchiderii bisericilor de Paști.

„Noi vom fi a doua țară afectată datorită numărului mare de cetățeni pe care îi avem în Italia. Vin sărbătorile acum și veți vedea după sărbători ce se întâmplă. Cred că o problemă cu cetățenii are, în primul rând statul român și anume să-i convingă pe cetățenii români din Italia să stea în Italia. (…). Ce trebuie să înțelegem toți: prevenire epidemiilor prin carantină sau diminuarea efectului epidemiilor prin carantină este„ una dintre cele mai dure măsuri pe care un stat le poate lua”.

Întrebat dacă ar trebui pusă problema unei recomandări legată de o restrângere a participării la acele slujbe din perioada de Paște, fostul șef de stat a declarat: „Categoric da. Și trebuie făcută din timp, anunțată, iar românii rugați să nu vină și dacă vin, anunțați că intră în carantină. Și Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă în diverse ocazii că este rațională și nu cred că nu se va găsi înțelegere la patriarh și la sinod și țineți cont că avem un patriarh extrem de pragmatic”.

Reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, nu a întârziat să apară.
 
„E bine să ne îngrijoram în limitele rațiunii, e toxic să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum ideea nerușinată și vicleană a închiderii bisericilor.

Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci prin ignorarea igienei elementare și în general prin nepăsare. Igiena de ordin spiritual ne protejează în asemenea cazuri cel puțin la fel de bine ca cea de ordin sanitar.

Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră însă în carantină pentru ca ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a spus domnia sa.
 
Știrea inițială
 
Reprezentanții Guvernului sunt în contact cu cei ai Bisericii Ortodoxe Române pentru a discuta în privința eventualelor „măsuri speciale” ce ar putea fi luate cu ocazia Paștilor, a afirmat Ministrul Sănătății, Victor Costache. La slujbele de Paști de obicei iau parte zeci de mii de oameni în toată țara.

 

Afirmațiile acestuia vin în contextul în care premierul Ludovic Orban le-a recomandat românilor aflați în Italia să nu vină în țară cu ocazia sărbătorilor pascale decât în cazuri de urgență.

„Știți foarte bine că încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară. La urma urmei nu fac altceva decât să își pună în pericol membrii familiei, prieten. Sigur, asta nu înseamnă că nu mai poate să vină nimeni din Italia. Dar sunt câteva zone care sunt afectate”, a declarat Ludovic Orban, vineri.


Premierul face un apel la responsabilitate și spune că autoritățile nu vor putea gestiona situația dacă virusul se va răspândi rapid în România, scrie Mediafax.

„Dacă crește numărul la 70-80-100 de mii va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficiente resurse umane”, a mai spus premierul interimar.

În acest context, reamintim că Guvernul francez a interzis temporar adunările publice, inclusiv slujbele religioase, iar bisericile din Bethleem, inclusiv Biserica Nașterii Domnului,  au fost închise.

Suspiciunile privind eventuale măsuri excepționale ale Bisericii sunt întărite de precendentul creat de comunicatul cu derogările privind Sfânta Împărtășanie al Patriarhiei Române, despre care PF Daniel a spus, ulterior, că a fost cauzat de „solicitări ale unor instituții de stat”.