ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 17:41 În fața Parlamentului României, Principesa Margareta a spus că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleași valori și principii ca ale tatălui său.

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român și admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar și înălțătoare. Am pierdut, ca și întreaga națiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniți în doliul nostru. Bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea țării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”, a spus Principesa Margareta.
 
ACTUALIZARE 16:31 În cuvântul rostit, Patriarhul României a vorbit despre virtuțile Regelui Mihai I al României care l-au călăuzit întreaga viață.

„Regele Mihai I a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române și nu și-a ascuns niciodată credința”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Omagiem azi personalitatea luminoasă a regelui Mihai I al României pentru marile virtuți care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieți: credința în Dumnezeu, iubirea față de poporul român, răbdarea în suferință, demnitatea în comportament și puterea de a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareșal al României, veteran al celui de-al doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august, Regele Mihai  a fost în același timp un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe. Un om cu o credință puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al monarhiei române „Nihil sine Deo”, a spus  Patriarhul României, amintind că Regele Mihai a fost botezat de Patriarhul Miron Cristea, în biserica fostei mănăstiri Cotroceni.

„În prima parte a copilăriei, tânărul principe s-a bucurat de educația duhovnicească a mamei sale, Regina Elena, o femeie cuvioasă și evlavioasă. Avea să mărturisească că de la mama sa, Elena, a deprins obiceiul de a se ruga des, de citi Scriptura, de a frecventa Biserica, de a se spovedi și împărtăși”,  a mai spus Patriarhul României, menționând faptul că  Principele Mihai venea frecvent la Catedrala Patriarhală sau la diverse biserici din București.

Știrea inițială
 
Principesa Margareta participă la ședința solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai, unde va ține un discurs, potrivit reprezentanților Casei Regale a României.

Custodele Coroanei va merge la Parlament, luni, la ora 15.00.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost convocat, luni, de la ora 15.00, în ședință solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai, la ședință fiind anunțată și participarea președintelui României, Klaus Iohannis.

Ședința solemnă va începe la ora 15.00 și se va termina la ora 17.00, fiind programată să dureze două ore.

Patriarhul Daniel va participa, luni, la ședința solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai, unde va ține un discurs, potrivit reprezentanților Patriarhiei Române.

„Părintele Patriarh va participa mâine (N.R. ieri) la ședința solemna a Parlamentului pentru a vorbi despre personalitatea Regelui Mihai", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

La ședință va ține un discurs și Principesa Margareta, potrivit reprezentanților Casei Regale a României.

Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis săptămâna trecută, miercuri, să convoace această ședință solemnă, la o zi după ce Casa Regală a făcut public anunțul privind decesul fostului suveran.

„Ședința va fi luni, începând de la ora 15.00. Am aprobat memorandumul referitor la această ședință, a celor care vor rosti alocuțiuni, în ordinea precăderii protocolului de stat", a declarat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit protocolului, atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Mihai Tudose vor fi invitați să țină discursuri cu această ocazie.

„Ședința solemnă comună va beneficia de prezența parlamentarilor români – senatori și deputați, precum și a invitaților de onoare: Președintele României, Primul Ministru al României, foștii președinți ai României, Custodele Coroanei Regale, membrii Familiei Regale, membrii Guvernului României, Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Academiei Române, parlamentari și miniștri din Republica Moldova, coprul diplomatic acreditat la București, alți invitați”, se arată în memorandumul semnat de către președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Regele Mihai a încetat din viață, marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția, a anunțat Casa Regală a României.

Trupul monarhului va sosi în România miercuri, 13 decembrie, la ora 11.00, înmormântarea urmând să aibă loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

Guvernul a aprobat, tot săptămâna trecută, și Hotărârea prin care zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate zile de doliu național în memoria Regelui Mihai.