ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit vineri, 28 octombrie 2016, în ședință de lucru, prezidată de Patriarhul Daniel. În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României a prezentat o parte din punctele aflate pe ordinea de zi.

"Pe ordinea de zi au fost subiecte foarte importante, precum prezentarea raportului privind participarea delegației Patriarhiei Române la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta din vara acestui an. De asemenea, au fost și probleme curente care se referă la aspecte practice ale vieții bisericești, mai ales privind activitățile legate de cooperare de ordin social, cultural, educațional cu diferite instituții, dar și unele referitoare la restaurarea de monumente istorice, la desfășurarea de lucrări de edificare de lăcașuri de cult", a spus Patriarhul României, potrivit basilica.ro.

În cadrul ședinței, ierarhii au aprobat hotărârea Congresului Arhiepiscopiei celor două Americi de înființare a unei noi Episcopii în Canada și a Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi (care are în componență două eparhii: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii și Episcopia Ortodoxă Română a Canadei). Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nicolae a fost ridicat la rangul de Mitropolit. De asemenea, Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina a fost ales Episcop Ortodox Român al Canadei.

Anunțul a fost făcut de Patriarhul României, care și-a manifestat bucuria și i-a felicitat pe cei doi ierarhi.

"Suntem foarte bucuroși că această nou înființată Episcopie Ortodoxă Română a Canadei va permite o activitate pastorală mai intensă, dar și o reprezentare a Bisericii noastre în fața autorităților de stat din Canada. Avem certitudinea că cei care nu sunt încă în legătură directă cu Patriarhia Română vor avea o șansă în plus de a comunica prin intermediul noii Episcopii. Dorim sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu Preasfințitului nou ales al Canadei, Preasfințitul Ioan Casian de Vicina. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, noul Mitropolit al celor două Americi, va face toate cele necesare pentru întronizarea la Montreal a noului episcop la momentul potrivit din punct de vedere organizatoric", a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că ceremonia de ridicare în demnitatea de Mitropolit a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Nicolae va avea loc duminică, 30 octombrie 2016, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie. Întronizarea propriu-zisă va avea loc la Chicago, în prezența unei delegații a Patriarhiei Române, la o dată care va fi anunțată ulterior.

După cuvântul rostit de Părintele Patriarh, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a mulțumit ierarhilor și i-a asigurat că misiunea Bisericii noastre va fi continuată în SUA.
 
Vă mulțumesc pentru înțelegerea pe care o aveți față de misiunea noastră de pe cele două continente: America de Nord și America de Sud. Astăzi am făcut un pas înainte pentru o mai bună organizare. Mulțumim Bunului Dumnezeu care ne-a luminat pe toți și ne-a încurajat să continuăm acest plan.

Noul episcop ales al noii înființate Episcopii ortodoxe Române a Canadei, Preasfințitul Părinte Episcop vicar Ioan Casian de Vicina, a spus că acest deziderat, al unei Episcopii Ortodoxe Române în Canada, s-a împlinit după 32 de ani.

"Mă bucur tare mult de acest moment. Aș vrea să exprim mulțumiri membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care m-au primit acum mai bine de zece ani și mi-au încredințat această misiune, sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, să păstorim românii de peste ocean. Acest deziderat al românilor de a avea o Episcopie în Canada devine o realitate după 32 ani și va permite o activitate pastorală intensă și o reprezentare a comunității românești la nivelul celorlalte jurisdicții ortodoxe".

Lucrările ședinței de lucru a Sfântului Sinod continuă și sâmbătă, 29 octombrie 2016.