ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe net circulă tot soiul de liste pentru ca posesorii de neuroni supraponderali să înțeleagă cine sponsorizează vocile critice. Nu-ți plac regulile impuse de UE, vezi în ele încurajarea corporatismului în dauna cetățeanului? Ești pro-rus! Crezi că România riscă să scoată cu mâna proprie castanele din focul Nato-Rusia, fiind până una-alta cimitirul tehnicii millitare învechite a aliaților, dar asta pe bani buni? Uoo, sluga lui Putin! Critici bancherii locali și protectorii lor din BNR/BCE, companiile străine de utilități și facturile lor tolerat astronomice-da, aceeași eticheta, ați înțeles schema. Apoi ți se explică, ca pentru proști.

 Putin nu vrea lăudători în media românească, sentimentul antirus e pregnant, așa că a angajat niște idioți utili care să critice lumea idilică din UE, stabilitatea și siguranța dată de Nato, pe Soros și incubatoarele sale de idei bune pentru societate, tot ce aduce prosperitate și progres înoculând în schimb îndoiala, simțul critic fără obiect, (euro)scepticismul și euroatantismul ezitant. Nu îl laudă pe el dar îi critică inamicii. Cam tot aia.


Hai să pun și eu celebra listă (vezi mai jos), nu se știe de cine făcută, dar intens promovată sub sloganul aparent inofensiv "verifică sursa” dar cu mesaj implicit clar-uite cine critică și la comanda cui (cred că dacă era vorba doar de dezinformare rezolvabilă cu verificarea sursei decredibilizarea era asigurată). Mai nou avem și un site web dedicat-verificasursa.ro. Deci:
"cocoon.ro;  efemeride.ro;  lovendal.ro;  expunere.com;  stiripesurse.ro;  onlinereport.ro;  comisarul.ro;  blastingnews.com;  naționaliști.ro;  napocanews.ro;  infoalert.ro;  cyd.ro;  dcnews.ro;  activenews.ro;  nuv.ro;    inliniedreapta.net;  bn24.ro;  știri-extreme.ro;  exclusiv24.net;  stirinefiltrate.ro;  gândește.org;  fluierul.ro;  ortodox.md;  doxologia.ro”

Mă rog, lista a mai suferit modificări în timp, de la lansarea inițială au mai fost operate intrări și ieșiri (nu mai văd de pildă criticatac.ro si reportervirtual.ro).

Deci vocile critice sunt "plătite" iar existența acestor site-uri o "demonstrează". Asta pentru că bănuiesc că autorii listei nu sunt deranjați prea tare de chestii ce țin de paranormal, interpretări forțate ale unor evenimente din istorie, biografii romanțate, pe ei îi încurcă mai mult critica stării actuale de lucruri care vine împachetată în tot acest amalgam pe multe dintre site-urile de mai sus. Mă întreb dacă nu era mai ușor pentru profesionistele noastre servicii de informații să publice și sursele de unde vin banii în loc să facă doar liste de suspecți, că presupun că se pot urmări transferurile bancare în țara asta așa cum se pot verifica și calculatoarele, mai nou fără acordul unui magistrat.
Poate  nu se înțelege de ce vocile critice apar însă pe aceste platforme, riscând să fie confundate cu inamicii țărișoarei, în loc să se exprime liber în presa noastră "quality”.

Poate pentru că nu mai există presă independentă în România? Una care să nu fie menținută în eternă insolvență în loc să fie lăsată să-și dea obștescul sfârșit pentru că este utilă pentru mesajele pe care le propagă? Nu mai există ziare care să trăiască din vânzări și publicitate și care să fie mai preocupate de interesul cetățeanului decât de servirea intereselor patronului? Poate pentru că avem prea puțini jurnaliști onești care să semneze și prea mulți acoperiți care semnează la ordin? Gândiți-va cine mai supraviețuiește în media românească și ce discurs are și înțelegeți cine sunt finanțatorii că eu nu-mi imaginez de pildă Hotnews trăind din publicitate din bannerele lor atât de scumpe...la vedere.

În media mainstream cine mai critică instituțiile europene sau politica NATO? Cine vorbește de corupătorul străin când vine vorba de corupția locală? Vorbim în schimb pe larg de riscul majorării salariului minim fără să observăm că avem una dintre cele mai mici fiscalități pentru companii din Europa. Pentru cine scrie acum presa "quality”? Probabil că pentru o firavă clasa de mijloc, cu joburi la multinaționale și venituri mult peste medie...Dar de restul, majoritatea, se ocupă cineva? Nemulțumirile lor cine la exprimă? Locuitorii din mediul rural, zona urbanului mic și mediu, din fostele orașe munoindustriale ajunse acum o ruină, unde se regăsesc? Ah, da, în mesajele promovate de site-urile pro-ruse, ei nu-și dau seama cât de bine trăiesc în realitate și sunt intoxicați de propaganda rusă.

Poate cei care propagă teoriile cu propaganda rusă își vor pune în momentele lor mai liniștite o întrebare simplă: în 2007, anul belșugului și aderării la UE, cu credite date ușor și bule imobiliare și bursiere de nezdruncinat, ar fi avut site-urile pro-ruse vreo șansă, ar fi făcut audiență? Nu cumva s-a schimbat ceva în percepția majorității după criză din 2008-2012, simultan cu starea finanțelor personale? Ceva în genul profiturile se privatizează, pierderile se socializează, noi cu drag muncim pe bani puțini pe ogorul UE?...Intervențiile aliaților în lumea arabă, civilizația occidentală exportată în Irak, Libia, Siria și valul de refugiați de după n-or fi lăsat un gust amar și fără ajutorul lui Putin? Dacă n-ar există motive reale de nemulțumire în societate și dacă presă românească " quality” n-ar fi la fel de opacă ca organele de propagandă, ar mai avea trafic site-urile enumerate mai sus? Mi se pare că am ajuns repede la un discurs foarte asemănător cu cel oficial de dinainte de 1989, când vocile critice trebuiau estompate iar propaganda imperialistă demascată atunci a fost înlocuită acum cu cea rusă. Altfel, cum spuneam mai sus, realitatea este cel mai bun antidot la propagandă.