ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În psihologie există un sindrom numit Stockholm care descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul. Cam așa se poate spune și despre ceea ce se întâmplă în parcul Cișmigiu.

În mijlocul parcului, la capătul celor două alei centrale, se află un monument în forma de carte dedicat aviatorilor americani doborâți în România în 1944, în timpul bombardamentelor ce au început pe 4 aprilie și care s-au soldat cu mii de morți, doar în prima zi murind 2942 de bucureșteni. Monumentul a fost inaugurat în anul 2002.

Morții bucureștenilor au fost îngropați într-o margine a Cimitirului Calvin, cu ceremonii amintind de funeralii naționale. Cimitirul va purta numele "4 aprilie”, dar va fi desființat în anii comunismului.
 

"Vă închipuiți, păstrând proporțiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani și la Dresda britanicilor?", se întreba istoricul Manuel Stănescu, în articolul: Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 sau cum au devenit selectivi „bocitorii de serviciu”.

 
 
Tot în Cișmigiu, la intrarea dinspre Știrbei Vodă, se află, ferit de privirile trecătorilor, un monument ridicat în memoria subofițerilor jandarmi de la Drăgășani căzuți la datorie în timpul luptelor din zilele de 24 și 25 august 1944.

Monumentul este situat lângă zidul de susținere al malului de pământ pe care se află sediul UNESCO. Monumentul a fost ridicat în anul 2004.