ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă a Serbiei a anunțat prin intermediul unei scrisori adresate tuturor celorlalte Biserici Ortodoxe că "este dificil" să găsească o cale prin care să participe la Sinodul Panortodox din Creta, ce ar trebui să aibă loc în perioada 17-26 iunie.

Printre motivele invocate de Patriarhia Sârbă se găsește și diferendul pe care aceasta îl are cu Patriarhia Română, Biserica din țara vecină invocând faptul că Biserica Ortodoxă Română ar fi "intrat necanonic în Estul Serbiei, unde a format o dioceză paralelă". Biserica Sârbă amenință că dacă acest "comportament" nu este terminat, va ieși din comuniunea liturgică cu Biserica Ortodoxă Română.

Cu siguranță, Biserica Ortodoxă a Serbiei se referă la faptul că în Timoc funcționează Episcopia Daciei Felix, sub oblăduirea PS Daniil. În ultimul timp, românii din Valea Timocului au început să-și ridice biserici și să slujească în limba maternă, exact ca și sârbii care locuiesc pe teritoriul României.

În afară de acest punct, Patriarhia Serbiei mai numește încă trei cauze pentru care nu poate participa la Sinod:
nemulțumirea și remarcile critice ale unor Biserici locale cu privirea la textele ce urmează a fi adoptate; deciziile irevocabile ale Patriarhiei Bulgariei și a Antiohiei de a nu participa la Sinod, precum refuzul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului de a supune discuțiilor vreo propunere a Bisericii Sârbe în ceea ce privește tematica Sinodului.

În consecință, Biserica Sârbă cere amânarea pe termen nedefinit a Sinodului, iar întâlnirea din Creta să fie considerată o "consultare presinodală cu scopul îmbunătățirii textelor". O altă variantă propusă de Patriarhia de la Belgrad este ca întâlnirea din Creta să fie considerat doar preambul al Sinodului, urmând ca Sinodul să fie convocat atunci când toate neînțelegerile dintre Biserici ar fi eliminate.