ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când am văzut cutiile astea de carton, m-am gândit la bunicul meu care a luptat în al doilea război mondial, pe frontul de est. Lui, Dumnezeu i-a îngăduit să se întoarcă acasă și să nu ajungă o mână de oase pusă într-o cutie de carton și îngropată în pământ rusesc.

Când am văzut cutiile, așezate în aceeași groapă cu zecile, ca marfa în depozitul unui super-market, mi-am amintit de toți centenarii despre care am scris și de la care învățat adevărate lecții de viață. Dar mai ales de Toderici mi-am adus aminte. A fost un interviu imposibil, pentru că, la 60 de ani de la întoarcerea de pe front, Florea Gheorghe, fostul învățătorul al lui Marin Preda, era rămas încă acolo. Blocat în tranșee și-n amintiri. Și din toată viața lui, Toderici a considerat că doar aceasta, experiența războiului, este îndeajuns de importantă, pentru a fi consemnată.

Când am văzut cutiile astea de carton, mi s-a făcut rușine. Față de bunicul meu, față de Toderici, față de toți centenarii pe care i-am cunoscut și care au luptat odinioară alături de cei puși azi în cutii.

Zece soldați reînhumați ca la carte, în ceremonia de inaugurare a cimitirului 

Conform evidențelor Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), pe teritoriul Federației Ruse au murit 25.549 militari români.

ONCE a identificat mormintele a 4.361 de militari români, morți în lupta de la Stalingrad și înhumați în 65 de cimitire de campanie și gropi comune.

Ȋn lunile august - octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări în localitățile rusești Plodovitoe, Gromki și Izbușenski, fiind identificați 72 de militari români morți în al doilea război mondial, informează Ambasada României la Moscova

62 dintre soldați au fost reînhumați la 23 octombrie, iar 10 în timpul ceremoniei din 25 octombrie 2015. Atunci, de Ziua Armatei, Ambasada României în Federația Rusă, în colaborare cu Asociația „Voennîe Memorialî” și autoritățile centrale și locale ruse, a organizat și desfășurat ceremonia oficială de inaugurare a primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul fostei URSS, la Rossoșka (regiunea Volgograd), construit în memoria militarilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial pe front, în luptele de la Stalingrad.

La ceremonie au participat zeci de persoane, printre care și reprezentanți ai mai multor instituții ale statului român, reprezentanți ai MAI și parlamentari, un sobor de preoți români, veterani de război, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai societății civile. 

Ȋntr-o groapă săpată ca un tranșeu au fost reînhumate rămășițele pământești ale celor zece militari români. Ȋn sicrie negre, din carton, care aveau prins tricolorul românesc. 
 
 

Reînhumarea s-a făcut atunci exact așa precum prevăd normele în vigoare, prezentate în «Manualul privind strămutarea mormintelor de război» publicat pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, instituția aflată în subordinea MApN.   

Ce scrie în «Manualul privind strămutarea mormintelor de război»

„După stabilirea locului în care vor fi reînhumate, osemintele vor fi introduse în sicrie de carton sau de lemn, cu dimensiunile 60/40/20 centimetri. Pe sicrie se va nota, pentru o evidență exactă, locul și rândul din cadrul cimitirului în care vor fi reînhumate osemintele respective”, se arată în secțiunea a 9-a, punctul 1.2 din documentul oficial.
 
 

„Se vor săpa șanțuri longitudinale, de dimensiuni adaptate sicrielor, în conformitate cu modelul prezentat în figura 4.9.4 din anexa 13 (foto mai jos). Se va evita opțiunea săpării unor gropi separate, întrucât acest fapt ar presupune un volum de muncă mult mai mare.”
 
 

Mai departe, normele în vigoare prevăd că „la fiecare patru-șase sicrie se va amplasa un semn de căpătâi, specific religiei celor înhumați (cruce creștină, stelă musulmană, piatră de mormânt), pe care va fi înscris numărul (necunoscuți și cunoscuți), numele și prenumele, unitatea și data decesului, dacă se cunosc”, precum și un „text comemorativ”.

Doar 8 sicrie și niște pungi cu oase

Anul trecut, tot de Ziua Armatei României, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka au fost reînhumați alți 594 militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în toamna - iarna anilor 1942/1943. Ȋnsă doar pentru 8 dintre ei s-au găsit sicrie.


Ceilalți 586 de soldați români au fost reînhumați în cutii de carton lipite cu două benzi de scoci. Fără tricolor deasupra. 
 

 
 
Cum în groapa aceea sunt în jur de o sută de cutii, iar cei reînhumați sunt aproape 600, e posibil ca într-o singură cutie de carton să fi fost introduse resturile pământești ale mai multor soldați. Ȋn pungi de plastic.
 

Reînhumați fără tricolor

Vinerea trecută, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka (Volgograd), Ambasada României în Federația Rusă și MApN au organizat o nouă ceremonie de reînhumare, pentru alți 345 de militari români căzuți pe front în al doilea război mondial.  

La ceremonie a participat și o delegație oficială din România. Reprezentanții autorităților române au aprins candele ale recunoștinței la cele 22 de plăci comemorative din cimitir, au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor căzuți la datorie.

Oasele ostașilor căzuți la datorie au fost reînhumate toate, fără discriminare, în cutii de carton. 

 

După ce fuseseră introduse în aceleași pungi de plastic.
 

Și doar câteva dintre cutii au avut prinsă și o bandă tricoloră pe deasupra.
 

Dovada respectului pe care îl purtăm celor care au murit făcându-și datoria față de țară

Mai contează, pentru cei decedați acum 70 de ani, că e un sac din pânză sau e o pungă de nailon? Că e cutie sau sicriu din carton? Că e tricolorul sau e o bandă de scoci?  Că e o piatră de mormânt, și nu o cruce, la căpătâiul lor?

Toată această acțiune, lăudabilă în sine, de căutare - identificare, exhumare și reînhumare a militarilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial, e mai mult pentru noi, cei vii, decât pentru ei, cei plecați la Dumnezeu. 

E dovada respectului pe care românii - cu toții, nu doar cei care au comandat cutiile - îl poartă soldaților care au murit făcându-și datoria față de țară. Iar semnul prețuirii noastre stă nu doar în gestul reînhumării, ci și în modul în care facem asta. Ȋn ambalajul cu care punem în groapă oasele lor. Fără tricolor și fără cruci la căpătâie, de parcă n-am ști nici cine au fost, nici cum au murit.

Active News a solicitat ieri Ministerul Apărării Naționale și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor să ne comunice motivele pentru care militarii români căzuți în timpul celui de-al doilea război mondial au fost reînhumați în cutii de carton, prinse cu scoci.

Până acum, nu am primit niciun punct de vedere. Ȋn moment în care îl vom avea, îl vom face public.