ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite a realizat un studiu privind religiozitatea oamenilor și popoarelor din centrul și estul Europei, pe care l-a dat publicității ieri, 10 mai. Studiul este disponibil AICI.

Sondajul este foarte complex și atinge multe aspecte ale vieții sociale, ActiveNews vă prezintă cele mai importante date despre țara noastră, așa cum reies ele din studiul american.

Astfel, 95% dintre români declară credința în Dumnezeu, dintre care 86% se proclamă creștin-ortodocși. Conform sondajului, românii sunt cei mai practicanți dintre ortodocși, cu 21% care se participă săptămânal la slujbele Bisericii, mult peste media țărilor ortodoxe, care este de 10%. Pe locul 2 în acest clasament se află georgienii, apoi grecii și frații de peste Prut. 

Ortodoxia este un element foarte important în definirea identității naționale, susțin 74% dintre români, fiind depășiți la acest capitol doar greci, sârbi, georgieni și armeni. Cu alte cuvinte, aproape trei sferturi dintre români consideră că a fi ortodox este o condiție importantă pentru a fi un „adevărat român”.

O altă cifră interesantă este aceea a celor 52% dintre români care consideră că e nevoie de o Rusie puternică pentru a contrabalansa influența Occidentului.România se află pe penultimul loc la acest capitol, depășind doar Ucraina. De partea cealaltă, 82% dintre români cred că e nevoie de o relație strânsă a țării cu SUA și cu Occidentul, fiind pe primul loc în acest top.

Românii se află în top în ceea ce privește importanța pe care o acordă religiei: astfel, 50% dintre conaționalii noștri susțin că religia este foarte importantă în viața lor, fiind depășiți la acest capitol doar de greci, bosniaci, armeni. În total, 90% dintre români consideră religia ca fiind importantă și foarte importantă în viața lor. Tot 90% dintre români se declară mândri că sunt ortodocși. 

De asemenea, virtual toți românii (95%) declară că au icoane în casă și aprind lumânări la biserică.

România și Grecia sunt singurele țări unde toți respondenții au declarat că sunt botezați. În ceea ce privește superstițiile, 23% dintre români declară că au consultat horoscopul sau prezicători, fiind pe primul loc în acest clasament.

În ceea ce privește Sfânta Scriptură, românii cred în majoritate absolută că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu (76%), fiind depășiți la acest capitol doar de gruzini (77%).

Rolul social și unificator al Bisericii Ortodoxe este apreciat de 69% dintre români, fiind pe locul 2 în clasament, doar georgienii depășindu-ne la capitolul acesta (73%).
 
De asemenea, 65% cred că Biserica întărește moralitatea în societate.
 
61% dintre români văd rolul Bisericii în ajutorarea săracilor și nevoiașilor, fiind depășiți la acest capitol doar de greci.
 
De partea cealaltă, 53% dintre români cred că Biserica se concentrează prea mult pe bani și putere, unul dintre cele mai mici procente din țările intervievate.

46% dintre români sunt de acord cu afirmația că Guvernele ar trebui să susțină răspândirea ideilor religioase , în timp ce 51% cred că religia și politica guvernului ar trebui separate. 

Totuși, România se află în topul țărilor unde locuitorii doresc ca liderii religioși să aibă o influență mare sau foarte mare în viața politică: 46% dintre români susțin această idee, fiind depășiți doar de Armenia la acest capitol.

De asemenea, o majoritate confortabilă, 58%, susține finanțarea Bisericii dominante de către stat, iar 46% sunt de acord cu ajutorul statului și pentru celelalte culte.

Pe plan moral, 85% dintre români resping homosexualitatea, fiind în top la acest capitol, alături de Armenia, Georgia, Rusia și Ucraina. Doar 26% dintre români sunt de acord cu mariajele între persoanele de același sex, la egalitate cu grecii. La polul opus se află Armenia și Georgia, cu 3%.
 

Despre avort, 58% dintre români cred că ar trebui să fie legal în majoritatea cazurilor, fiind depășiți doar de sârbi și bulgari la acest capitol.

În ceea ce privește rolurile sociale, majoritatea românilor (72%) crede că femeia ar trebui să asculte de soț, fiind pe locul 2 în top, după Armenia. Totuși, românii cred că o căsnicie ideală presupune ca ambii părinți să aibă grijă de copii (82%).

Un procent foarte mare de români se opune vehement drogurilor și a homosexualității, în timp ce 87% dintre ai noștri sunt contra prostituției.
 
Cifrele sunt slabe în ceea ce privește alcoolul, divorțul și utilizarea contraceptivelor, fiind foarte puțini români împotriva acestor practici.

Românii sunt pe primul loc, cu 72%, în clasamentul popoarelor care cred că pentru a avea valori morale puternice este necesară credința în Dumnezeu.

Situația Moldovei este îngrijorătoare, mai ales prin prisma faptului că 43% dintre frații de peste Prut cred că ar trebui ca țara lor să aibă relații apropiate cu Rusia, în timp ce doar 15% dau importanță relației  cu UE. 33% dintre moldoveni vor egalitate între Rusia și UE.
 
De cealaltă parte, românii par să aibă o încredere oarbă în americani, fiind cei mai optimiști - după Estonia, că SUA ne va apăra militar într-un conflict.

În același timp, 65% dintre respondenții români cred că Rusia are obligația să-i apere pe creștini.

În speța sistemului politic, 52% dintre români cred că democrația este preferabilă oricărui alt sistem. Peste Prut, doar 25% dintre moldoveni cred în democrație cu orice preț, 44% susținând că o formă de guvernare non-democratică este preferabilă, uneori, acestui sistem.

O altă cifră interesantă se referă la legătura dintre ortodoxie și identitatea națională: 57% dintre românii care afirmă că religia e importantă în viața lor sunt concomitent mândri de țara lor. De cealaltă parte, doar 22% dintre românii care nu pun preț pe religie împărtășesc mândria de a fi român.

51% dintre români cred că valorile naționale intră în conflict cu cele ale Occidentului, în timp ce 78% dintre sârbi cred același lucru.

Sondajul arată că românii sunt națiunea ortodoxă cea mai favorabilă catolicilor, cu 61% dintre respondenți arătându-se în favoarea reunirii Bisericilor Catolică și Ortodoxă.  Același procent dintre români crede că situația economică a țării este rea. Românii sunt depășiți doar de estonieni în ideea că guvernul ar trebui să se ocupe de săraci, 94% dintre respondenți fiind de acord cu această afirmație.

67% dintre români sunt îngrijorați de șomaj.
 
Concluzii:
 
Românii rămân un popor profund credincios, cu valori conservatoare puternice. Chiar dacă este unul dintre cele mai credincioase popoare din Estul Europei, românii se dovedesc printre popoarele cele mai favorabile Occidentului și valorilor occidentale, în răspăr cu celelalte nații ortodoxe. În acest caz, este evidentă influența sistemului educațional și a mass-mediei, care a căutat mereu să sublinieze, iar alteori să inventeze de-a dreptul, legăturile românești cu lumea vestică. 

Chiar dacă își recunosc păcate, cauzate în principal de micile „plăceri ale vieții”, românii sunt vehemenți în ceea ce privește respingerea homosexualității și a căsătoriilor între persoane de același sex. De asemenea, opoziția față de avort a crescut considerabil, ceea ce ar părea un paradox dacă privim faptul că peste jumătate dintre români își doresc ca întreruperile de sarcină să fie legale. Explicația este legată de interdicția din perioada ceaușistă, românii își doresc să fie pro sau contra prin voia lor, nu prin constrângerea legii.
 
În ceea ce privește Biserica, românii au o părere majoritar bună despre rolul acesteia în societate, chiar dacă peste jumătate critică instituția pentru „goana după putere și bani”. Și aici e un paradox: dacă Biserica are un rol pozitiv în societate, în ajutorarea nevoiașilor, cum se explică percepția de „goană după putere și bani”? Simplu: bombardamentul mediatic din ultimii 5-6 ani, focalizat pe acest subiect, a reușit să penetreze societatea, astfel încât e posibil să avem români care să creadă, concomitent, că Biserica ajută săracii și nevoiașii, dar și că umblă  prea mult după „bani și putere”.
 
Tot legat de Biserică, din studiu reiese că cei mai naționaliști români sunt cei care au valori puternice și pentru care religia are un rol foarte important în viață. De cealaltă parte, doar 22% dintre persoanele nereligioase se simt bine în pielea de român. Aceste cifre confirmă, de fapt, ceea ce lideri importanți din zona cultural-religioasă afirmă de ani de zile: Biserica unește românii, secularismul îi îndepărtează și rușinează de neam. De asemenea, se poate observa cum procentul favorabil căsătoriilor homosexuale este aproape identic cu cel al celor care verifică horoscopul și merg la prezicătoare. Ambele categorii sunt formate din oameni extrem de creduli, impresionabili, superficiali.
 
Periculoasă se dovedește și încrederea enormă pe care românii că „ne vor apăra americanii”, mai mare chiar și decât în Polonia, o țară catolică și occidentalizată. Acest trend se poate dovedi fatal, așa cum a fost și în perioada interbelică, dacă nu este dublat de o apărare națională puternică.
 
În fine, se observă o diviziune a societății pe problema rolului religiei în societate: taberele sunt cam 50-50 în ceea ce privește finanțarea cultelor de la buget și a promovării valorilor creștine de către Guvern. Această diviziune - promovată intens de mass-media corporatistă în ultimii ani, se simte din plin, riscând să creeze falii care se pot dovedi insurmontabile pe viitor și pe care nu ni le putem permite.