ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Copii români sunt mai săraci de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, indică un sondaj european recent, citat de Euronews.

Anul trecut, 51% dintre copiii români erau în pericol să trăiască în sărăcie, față de 50,5% în 2007, când România a intrat în EU.

România are cel mai mare risc de sărăcie în rând copiilor sub 18 ani din Uniunea Europeană, ajungând să surclaseze și Bulgaria, care a reușit o scăderea spectaculoasă de la 61% la 45,2%, raportat la aceeași perioadă de timp.

În Ungaria, Grecia, Letonia și Spania mai mult de un sfert dintre copii riscau să devină saraci în 2014.

Polonia a reușit să scadă 8.9 % la capitolul sărăciei în rândul copiilor, între anii 2007 și 2014, ajungând la 28.2%.

Țările scandinave au cea mai mică rată europeană a riscului de sărăcie a copiilor în 2014, în timp ce Ungaria, Irlanda, Malta sau Spania au avut creșteri la acest capitol în ultimii șapte ani.

Și media europeană generală s-a degradat ușor, crescând de la 26,4% în 2007 la 27,7% anul trecut. 

Cifrele au fost făcute publice după ce săptămâna trecută parlamentarii europeni au adoptat o rezoluție prin care cereau statelor membre să ia măsuri imediate pentru eliminarea riscului de sărăcie în cazul copiilor.

„Politicile de austeritate au creat această situație și e din ce în ce mai rău”, a spus europarlamentarul portughez Inês Cristina Zuber.

Cu toate acestea,europarlamentarul ceh Michaela Šojdrová a respins acest punct de vedere, susținând că este "condus de ideologie".

"Să oferi ajutor copiilor nevoiași nu poate să reprezinte o chestiune ideologică. Ar trebui să justifice măsuri precise și rezonabile care sunt în deplină concordanță cu programele și strategiile naționale", spune europarlamentarul ceh Michaela Šojdrová.

„Scopul nostru principal ar trebui să fie familia, pentru că sărăcia în cazul copiilor vine din sărăcia familiilor. Familii în care părinți au venituri mici, sunt șomeri sau singuri, sau chiar familii numeroase, prezintă un risc mai mare de sărăcia și excluziune socială”, mai adaugă europarlamentarul ceh.