ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Efectele expunerii copiilor la televizor sau a altor forme de tehnologie sunt extrem de grave și includ autismul, afirmă un grup de specialiști în recuperarea copiilor diagnosticați cu astfel afecțiuni, prin intermediul unui comunicat trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Aceștia arată că în 90% dintre cazurile de copii cu vârste cuprinse între 1,5 și 3 ani a fost identificată o nouă formă de autism.Copiii lăsați câte 4-5 ore în fața calculatorului sau a televizorului prezintă diagnostice de întârziere în  dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziție și/sau comportament, inclusiv ADHD.

"În ultimii ani se întâmplă un fenomen îngrijorător și anume: la peste 90% din cazurile de copii cu vârste cuprinse între 1,5 si 3 ani, diagnosticați de medicii neuropsihiatri cu tulburări din spectrul autist, atât noi cât și majoritatea specialiștilor din domeniu, am identificat o noua forma de autism - ”autismul virtual”. Asociem ca și factor declanșator al acestor tulburări, vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (calculator, telefon mobil, tabletă). Este vorba în special de cazurile în care vizionarea TV reprezintă în medie peste 4-5 ore/zi. In cazul copiilor și mai ales al copiilor mici de 0-3 ani, consumul TV este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsați în medie peste 5 ore/zi în fața mediilor virtuale, la diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziție și/sau comportament, și mai grav de ADHD sau chiar de autism", se afirmă în comunicat.

Părinții trebuie să știe că acei copii cu tulburări din spectrul autism sunt încadrați în gradul de handicap grav.

"Menționăm că toți copiii cu tulburări din spectrul autist sunt încadrați în gradul de handicap grav, având nevoie de însoțitor personal. Toate costurile (indemnizație de handicap, plata însoțitorului personal, dublarea alocației, cheltuieli cu hrana și rechizite, etc) care sunt alocate diagnosticării, îngrijirii, recuperării și educației sunt suportate de la bugetul de stat.  Nerecuperarea în timp a acestor copii îi transformă pe aceștia, pe termen lung, din persoane active în câmpul muncii, care contribuie la bugetul de stat, în persoane asistate și sprijinite de la bugetul de stat. Privită în ansamblu îngrijirea și recuperarea unui copil cu handicap grav dublează costurile de la bugetul de stat, datorită însoțitorului personal (în general este mama copilului) care dintr-o persoană activă în câmpul muncii, care contribuie la bugetul de stat, ajunge o persoană care depinde de acesta", afirmă semnatarii.

Incidenta autismului este în creștere la nivel mondial. In cel mai recent studiu făcut de Departamentul de Sănătate din SUA, unul din 91 de copii este autist, în Marea Britanie studii recente arată că 1 din 100 de copii are autism (National Autistic Society), iar în Coreea de Sud 1 din 38 de copii(American Journal of Psychiatry). La nivel mondial se raportează o incidență de aproximativ 1 caz la 154 de copii (Shin Young Kim & colab.). Conform OMS autismul este considerat epidemic (epidemia implică o incidență de minim 1 la 200), încheie autorii.

Autorii scrisorii cer instituțiilor abilitate ale statului să informeze părinții despre gravitatea și incidența acestor fenomene.

Scrisoarea a fost redactată de către psihologul Marius-Teodor Zamfir, Coordonator Centru Sfantul Mihail pentru copii cu autism și este semnată de încă 16 asociații non-guvernamentale.