ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sibiu - capitală europeană. „Regiune turistică atractivă” sau „oraș prezidențial”. Ȋn cazul unui dezastru cu victime colective, Sibiul n-ar avea nicio șansă. Ȋn tot județul există doar două ambulanțe pentru intervenții majore: una de tip C2, la Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu, și o altă mașină, de tip C1, în dotarea SMURD Sibiu.

80% din salvările aflate în dotarea Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu sunt vechi și ar trebui casate, informează stiridesibiu.ro. Dar mașinile nu pot fi înlocuite, pentru că nu sunt bani: Sibiul se află pe penultimul loc din țară la capitolul investițiilor făcute în acest domeniu.

Ȋn primele șase luni ale anului, Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu a participat la 24.277 de intervenții. Cu salvări vechi și cu angajați epuizați din cauza orelor suplimentare pe care sunt nevoiți să le facă, urmare a deficitului mare de personal.

„Situația personalului se află în continuare sub normativul din anul 2008. Anul trecut am reușit suplimentarea normativului cu 45 de posturi, din care am obținut numai 18”, a declarat dr. Alina Tărnăuceanu, directorul Serviciului de Ambulanță Sibiu, pentru stiridesibiu.ro. „O situație similară, sau poate și mai proastă, se referă la parcul auto. Din păcate, un procent de 80% din mașini ar trebui casate. Mașinile funcționează încă, dar cu eforturi și umane și financiare pe măsură. Sunt mașini din 2007, cu peste 200 de mii de kilometri, și care funcționează cum pot, dar sunt singurele pe care le avem. Anul trecut nu s-a primit nicio mașină la Sibiu, anul acesta la fel, s-ar putea să nu se poată… Până atunci, ne descurcăm cu ce avem”.

Echipajele asigură asistența medicală de urgență cum pot, iar în cazuri majore se apelează la angajații care nu sunt pe tură. „Se lucrează peste norma de bază, în sistemul orelor de regim de gardă. S-a ajuns la un număr destul de mare de astfel de ore… Acești oameni au lucrat peste norma lor de bază și, la un moment dat, s-a ajuns și la epuizare. E firesc!”, a mărturisit dr. Tărnăuceanu.

Criza prelungită cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță Sibiu i-a determinat pe șefii instituției să lanseze un apel de urgență către Ministerul Sănătății.

Întrebată cum vede situația, din perspectiva unui oraș unde locuiește președintele țării, Klaus Iohannis, dr. Tărnăuceanu a precizat: „Nu este posibil. Tocmai de asta am apelat la presă. Puteți să o luați ca pe un SOS. Nu o dată am fost în situația de-a chema presa și de-a pune lacăt pentru că nu mai putem să fim profesioniști, cum ne dorim, dar nu am făcut-o. De data aceasta, am adus la cunoștință presei această situație, cu care noi ne confruntăm din 2012. Am făcut tot felul de demersuri, inclusiv prin instituțiile publice județene, am cerut sprijinul… Ȋnsă și la ultimul demers la Ministerul Sănătății, făcut în primăvara acestui an, nu s-a primit niciun răspuns”.


Ȋn acest moment, Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu deține 22 de mașini și are un număr de 150 de angajați. La nivel național, județul se află pe penultimul loc, înaintea Galațiului, din punct de vedere al numărului de angajați și al dotării materiale.

Ce s-ar întâmpla la Sibiu în cazul unei tragedii, gen Colectiv, ce impune declanșarea Codului Roșu de Intervenții? „S-au făcut tot felul de exerciții pe tema asta. S-a arătat că ne descurcăm, în măsura în care putem. Noroc că nu s-a întâmplat o situație reală până acum”, a declarat directorul Serviciului de Ambulanță Sibiu.