ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Populaţia României se află în al 26-lea an de declin demografic. Principalele motive - plecarea în masă a tinerilor peste hotare şi scăderea natalităţii. 

Mai mult, un studiu Roland Berger arată că în 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: "Anul 2007, o dată cu aderarea la UE, a marcat o creştere substanţială a numărului românilor plecaţi în străinătate - Italia, Spania de exemplu, sau alte ţări. Această cifră s-a stabilizat după anul 2008. În grupa de vârstă 40-50 de ani avem cea mai mare migraţie, practic regimul de atunci a pregătit emigraţia de acum."

În ultimii 25 de ani România a pierdut 2,3 milioane de locuitori. Numai anul trecut, au plecat din ţară 184.000 de oameni. Exact populaţia unor oraşe precum Brăilă, Arad sau Piteşti.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: "Pentru ultimii doi ani, au plecat mai multe femei decât bărbaţi, la nivelul anului 2014 au plecat 56,8% femei şi diferenţa până la 100% bărbaţi. Au plecat persoane cu vârsta între 20-50 de ani, adică persoane aflate în populaţia activă."

Plecarea unor oameni în plină putere de muncă a avut drept consecinţe în schimbarea raporturilor pe piaţa forţei de muncă. Balaţa angajaţi-pensionari s-a dezechilibrat. Dacă în anul 1990 la zece salariaţi aveam în jur de patru pensionari, acum raportul este unu la unu, adică un salariat susţine un pensionar.

„Statisticile arată că, în acest moment, din șapte români, o persoană este în vârstă, însă lucrurile s-ar putea schimba total în următorii 15 ani. Studiile arată că în 2030 România va avea un vârstnic la trei locuitori”, potrivit Digi24.

Şi numărul total al populaţiei ţării s-a redus. Dacă la recensământul din 1992 s-au înregistrat 23 de milioane de români, ultima numărătoare naţională a arătat că populaţia a scăzut la 19,8 milioane.

Mihai Preotesi, cercetător Calitatea Vieţii: "În ultimii 20 de ani populaţia peste 75 de ani s-a dublat. Sunt două motive pentru care vârsta medie a populaţiei creşte: pe de o parte este creşterea speranţei mediei de viaţă şi al doilea motiv este scăderea natalităţii."

Dacă trendul descendent se va menţine, peste 50 de ani în ţara noastră ar putea avea puţin peste 14 milioane de locuitori.