ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valeriu Manolache, președintele Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie, a vorbit despre un proiect extrem de important pe care România ar trebui să îl pună în aplicare cât mai curând și anume realizarea unui cadastru a tuturor terenurilor și locuințelor din țara noastră pentru a se vedea cu exactitate situația cu care ne confruntăm.

„După 26 de ani cadastrul nu a avansat satisfăcător. Încă nu se pot desfășura lucrările de care toată lumea spune că e nevoie. În general toți decidenții spun avem nevoie de cadastru, avem nevoie să lămurim situația imobiliară. Dacă s-ar putea lămuri fără bani, de la bunul Dumnezeu, probabil că s-ar întâmpla. Fără bani nu se poate. Banii trebuie alocați de catre Stat pentru că peste tot în Europa statul a cheltuit și a finanțat aceste lucrări după care și-a recuperat costurile. Recuperarea acestora este relativ rapidă. Din experiența noastră, pe cazuri concrete, în diverse unități administrativ-teritoriale, în diferite orașe, în urma măsurătorilor exacte, diferența dintre suprafețele real deținute de proprietari și cele existente în evidențele de la Taxe și impozite diferă, în medie, cu 20-25%. Sunt mai mari cele real deținute decât cele declarate.”, a spus Valeriu Manolache pentru ziaruldeiasi.ro.

Acesta a precizat apoi cum statul își poate recupera această investiție într-un termen relativ scurt și a dat exemplul Italiei, care an de an realizează câte o aerofotografiere a întregului teritoriu, verificând astfel situația imobilelor care s-au edificat sau extins fără autorizație de construire.

„Trebuie menționat faptul că nu se poate discuta și nu este vorba de a mări taxele și impozitele. E doar o creștere a colectării de 20-25% doar din corecta aplicare, corespunzătoare suprafețelor reale deținute de fiecare. Acesta ar fi un avantaj și este o modalitate prin care statul, după ce finanțează, își recuperează într-un număr relativ redus de ani aceste cheltuieli. Firește, sunt multe avantaje colaterale, începând de la proiectarea unei infrastructuri, indiferent dacă vorbim de autostrăzi, căi ferate etc. În viziunea mea, cadastrul înseamnă poliția pământului. Fiecare metru pătrat de teren are un proprietar, pentru că așa este în realitate.
 
Chiar dacă este domeniu public sau privat al statului, tot proprietar se numește. Nu poți fi un bun gestionar, și aici mă refer la stat, dacă nu știi al cui este, pe cine întrebi de situația lui, pe cine expropriezi, dacă este o cauză de utilitate publică, pe cine impozitezi, dacă este cazul. Vă dau un exemplu al colegilor din Italia. Ei în fiecare an execută câte o aerofotografiere a întregului teritoriu. Agenția lor de cadastru aduce venituri la bugetul Italiei de circa 700 milioane de euro pe an doar din identificarea prin verificarea de la an la an a imobilelor care s-au edificat sau extins fără autorizație de construire. Vorbim de o sumă consistentă. Acesta este mecanismul prin care statul, care vine în prima fază să execute lucrările, pentru că este principalul beneficiar, își recuperează costurile inițiale. Cetățeanul va fi și el câștigător, pentru că știe ce are, simte că e protejat în raport cu ceea ce înseamnă proprietatea sa, iar mai departe, poate să dispună de acest drept în raport cu alte entități.”, a mai spus președintele Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie.