ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După primul monument inaugurat la Stalingrad, Rusia a ridicat al doilea monument pentru ostașii români căzuți în al Doilea Război Mondial pe teritoriul ei.
 
De Ziua Eroilor României, pe 9 iunie, Ambasada României la Moscova a organizat ceremonia oficială de dezvelire a monumentului comemorativ românesc din Lebedian, din Regiunea Lipețk, ridicat în memoria celor 322 de militari români morți în Secția 1 a Lagărului special NKVD nr. 35 din acest oraș situat la 400 km sud de Moscova.
 
Primul monument în memoria ostașilor români a fost inaugurat la Stalingrad, după 72 de ani de la finalul uneia din cele mai sângeroase lupte din istoria omenirii, decisivă pentru cursul celui de-al Doilea Război Mondial, în care România a dat aproape un sfert din totalul victimelor acestei bătălii.
 
Serviciul religios de pomenire a morților a fost oficiat luna trecută de către un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române – format din Preasfinția Sa Varlaam Ploieșteanu, episcop patriarhal, părintele Ștefan Stanciu, de la parohia Sfinții Arhangheli-Parc Ghencea I din București și părintele arhimandrit Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica – și Episcopiei Lipețkului.
 
Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a prezentat semnificația ridicării acestui monument în cadrul Cimitirului multinațional din Lebedian și a evocat sacrificiul zecilor de mii de militari și civili români căzuți în luptă pe teritoriul Federației Ruse sau morți în lagărele ori batalioanele de muncă NKVD din fosta Uniune Sovietică, potrivit moscova.mae.ro.
 
Totodată a evidențiată preocuparea autorităților române pentru realizarea și inaugurarea, la 25 Octombrie 2015, a Cimitirului Militarilor Români de la Rossoșka, în apropierea fostului Stalingrad, și începerea acțiunii de identificare a locurilor în care sunt înhumați militarii români morți pe teritoriul Federației Ruse în anii Primului Război Mondial.
 
Evghenii Piliaev, directorul general al la Asociației „Voennîe Memorialî”, a remarcat preocuparea autorităților române pentru marcarea locurilor în care au căzut în luptă sau au murit în prizonierat militari români și a dat asigurări că autoritățile centrale și locale ruse vor ocroti în demnitate cimitirele și monumentele comemorative de război românești din Federația Rusă. 

Ambasadorul Vasile Soare a depus o coroană de flori din partea Ambasadei României în Federația Rusă, iar atașatul român al apărării la Moscova, colonelul Cornelius Calistru, a depus o coroană de flori  din partea Ministerului Apărării Naționale a României.

S-a păstrat un moment de reculegere și s-au aprins candele ale recunoștinței, apoi cei prezenți la comemorare au depus flori la mormintele militarilor români și străini înhumați orașul Lebedian.
 
Curios este că știrea a fost anunțată de MAE de pe 9 iunie, dar a fost ignorată de mass-media din România.