ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anii 2000 și 2004, patru femei au fost găsite moarte între Vaslui și Bârlad. Toate plecaseră să ia „ocazia” și au sfârșit strangulate sau sugrumate. Cele patru crime sunt și acum cu Autor Necunoscut.

Ȋn toamna anului trecut, procurorii germani s-au confruntat cu un caz similar. Dar ei au găsit autorul: era un român din județul Vaslui. Care mai comisese o crimă asemănătoare și în Austria. Nemții au anunțat autoritățile române: „vedeți că avem un criminal în serie care e posibil să fi făcut victime și pe la voi”. Cum s-ar zice, ne-au dat un suspect mură-n gură. Ce-au făcut ai noștri? Până acum, mai nimic. Că nu prea au cu ce compara ADN-ul pe care ni l-au trimis nemții. Pomană. 

Până la urmă, ce mai e o crimă în România? Sunt la modă infracțiunile de corupție. Și de ce să te chinui să scoți un dosar de omor la capăt și de ce să n-ai somn cu prinderea unui criminal în serie, dacă dosarele de succes sunt cele însăilate dintr-un denunț și două interceptări?

Crimele în serie de la Vaslui ne arată mărimea justiției din România. Aici suntem. Și suntem jos. Ȋn investigarea unei crime, nemții folosesc resurse la care polițiștii români nici nu visează. Pentru ancheta de la Endingen a fost creată o comisie specială, ERLE, formată din 40 de ofițeri. Patruzeci! Aceasta este dovada că statul își respectă cetățenii și viața fiecăruia dintre ei.

La noi? „Sunt codrii verzi de brad”... Suspectul pe care ni l-au furnizat nemții n-a fost anchetat nici în 2000, nici în 2004. Doar așa, un pic, prin 2005, pentru o tentativă de omor, în care procurorul a dispus SCOATEREA DE SUB URMÃRIRE PENALÃ.

CV: Două crime dovedite, în două țări

Ciolpan Cătălin Dorinel a fost arestat la 2 iunie a.c., în Endingen (Germania), în curtea companiei unde era angajat. Se pregătea să urce în tirul pe care-l conducea când poliția l-a încătușat, acuzându-l că la 6 noiembrie 2016 a ucis-o pe Carolin Gruber (27 de ani). Femeia ieșise să alege la marginea orașului Endingen. Trupul ei a fost descoperit, după patru zile de la dispariție, într-o pădure din apropiere. 

ADN-ul autorului era același cu cel găsit într-o altă crimă, comisă la 12 ianuarie 2014 în Kufstein (Austria). Victima, Lucile Klobut, avea 20 de ani și era de origine franceză. Se afla la studii în Austria cu o bursă Erasmus și a dispărut în timp ce se întorcea acasă de la o prietenă. Corpul ei a fost descoperit pe malul râului Inn. 

Ambele victime fuseseră lovite cu o bară metalică, iar scafandrii au găsit un levier aruncat în râul Inn. „Când am avut certitudinea că un levier de camion a fost arma folosită în ambele crime, am înțeles că autorul ar putea fi un șofer. Cele două crime au avut loc, de fiecare dată, duminica, zi în care camioanele nu circulă, în multe țări din Europa”, a declarat Michael Mächtel, procurorul general din Freiburg. „Prima crimă, cea în care victimă e Lucile, a fost comisă în Austria. Colegii noștri au identificat toate camioanele grele de marfă care trecuseră prin bariera pentru taxa rutieră din Kufstein în weekendul din 11 până în 13 ianuarie. Am verificat 5.000 de șoferi de camioane”, a precizat magistratul. „Suspectul nostru a fost al 4.334-lea.” 

Când au aflat că Ciolpan lucra pentru o companie de transport din Endingen, locul comiterii celei de-a doua crime, cercul s-a strâns în jurul lui. Iar verificările efectuate au arătat că mobilul suspectului se afla în zona în care a fost comisă crimă, chiar în perioada critică din acea zi. 

La sfârșitul lunii ianuarie 2017, anchetatorii germani și austrieci au izolat ADN-ul recoltat în ambele cazuri și, prin comparare cu profilul genetic al suspectului, s-a stabilit că Ciolpan este autorul ambelor crime. El n-a recunoscut niciuna dintre ele. Refuză să stabilească orice tip de comunicare cu autoritățile, iar polițiștii germani cred că el își pregătește astfel, ca apărare, invocarea lipsei de discernământ.

Săptămâna trecută, Ciolpan a fost trimis în judecată pentru viol și ucidere în formă agravantă. A comis fapta insidios, pentru a-și satisface pornirile sexuale și pentru a disimula o infrațiune, acuză procurorii germani. Deocamdată dosarul e în procedură preliminară și încă nu se știe dacă procesul va începe până la finele acestui an.   

Ancheta din Austria continuă, separat, chiar dacă cele două cazuri sunt legate și nu pot fi soluționate unul fără celălat, uciderea tinerei de 20 de ani fiind unul dintre argumentele arestului preventiv decis în Germania.


Două crime. Două țări. Ȋn mai puțin de un an, nemții și austriecii au rezolvat problema. 5.000 de camioane, al 4.334-lea șofer. Deși victima era un cetățean oarecare. Kein problem. Totul e matematică: necropsie -> arma crimei -> posibile obiecte -> posibili autori -> mii se suspecți trecuți prin sită. Până rămâne unul, agățat în propriul ADN lăsat la locul faptei. Așa se face o anchetă. La ei. La noi...

Au fost „incongruențe probatorii” 
 
Nu era prima oară când Ciolpan devenea suspect pentru comiterea unei infracțiuni contra vieții. Ȋn 2005, pe când avea 29 de ani, el a fost protagonistul unui dosar de tentativă de omor.

La 28 aprilie 2005, într-un bloc din Iași, o tânără de 23 de ani a fost găsită mai mult moartă decât vie. Fusese înjunghiată în piept și lăsată să moară. Șansa ei a fost că o vecină, observând ușa întredeschisă, a intrat în apartament și a găsit-o, scriau jurnaliștii de la Ziarul de Iași.

Victima, Ionela B., practica prostituția și aducea clienți în apartament. După trei săptămâni, polițiștii au reușit să-l identifice pe autor: era Cătălin Dorel Ciolpan. Din Huși. L-au reținut și au mers cu el în fața judecătorului, dar Tribunalul Iași a respins cererea pentru mandatul de arestare preventivă. Deși, având în vedere modul comiterii infracțiunii și starea victimei, acuzația era de tentativă de omor. Procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel Iași, dar contestația lor a fost respinsă. Și, după doar 24 de ore de arest, Ciolpan a plecat acasă. Era sâmbătă, 21 mai 2005.  

„Se pare că judecătorii s-au lasat influențați și de hohotele de plâns ale soției lui Ciolpan, care spunea cât de mult își iubește soțul și că acesta trebuie să aibă grijă de copilul lui”, scrie Ziarul de Iași.
 
Pe anchetatori i-a încurcat faptul că nu au găsit un motiv al agresiunii. Bani, răzbunare, gelozie, chestiuni obișnuite, ce pot fi înțelese de toată lumea. Că omul din fața lor are pulsiuni violente și fantezii sexuale specifice unui criminal în serie nu s-a gândit nimeni... 
 
Victima a povestit anchetatorilor că Ciolpan a sunat-o, după ce i-a găsit numărul într-un anunț de la mica publicitate. S-au înțeles la telefon asupra serviciilor ce urmau a fi prestate contra tarifului de 1,5 milioane lei (vechi), apoi Ciolpan a venit acasă la ea. Acolo, în timpul actului sexual, bărbatul a înjunghiat-o cu un cuțit în piept, după care a plecat în grabă, abandonând-o într-o baltă de sânge.
 
De cealaltă parte, Ciolpan a susținut că, în timp ce întreținea raportul sexual cu prostituata, ar fi fost atacat cu o bâtă de o a treia persoană aflată în apartament. Iar judecătorii l-au crezut și l-au lăsat în libertate.

Mai departe, procurorii au încercat să stabilească adevărul juridic. Cine minte? Prostituata sau bărbatul apărat de nevasta lui, soț model și tată iubitor? „Au fost incongruențe probatorii. Și atunci s-a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Cioplan”, a declarat, pentru ActiveNews, Prim Procurorul Adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
 
Ȋn vară, anchetatorii germani au solicitat omologilor români date despre acest caz. Vă imaginați cum au comentat decizia procurorilor români? Cum au apreciat neîncrederea cu care a fost tratată victima? Și lipsa totală de cooperare dintre polițiștii aflați în județe învecinate?
 
Pentru că atunci, în 2005, ar fi fost de ajuns ca un polițist de la Investigații Criminale din Iași să-și fi sunat un coleg din Vaslui și să-i fi spus „avem un caz, cu o prostituată pe care unul de la voi, din Huși, a încercat să o omoare”, iar celălalt să aibă o revelație: „ce chestie! Și noi avem în Vaslui două cadavre descoperite în zone frecventate de prostituate!” Și poate că suspectul ar fi fost verificat atunci, când el avea amintirile proaspete, iar dosarele de omor încă nu se răciseră. 

VA URMA: Cele patru crime nerezolvate din Vaslui și indiciile care-l leagă pe Ciolpan de ele