ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebra companie franceză Christian Dior este acuzată că a copiat modelul unui cojoc din Țara Beiușului într-o ținută din colecția de toamnă 2017.

O asociație din Beiuș, Țara Binșului – Terra Beiusensis, a semnalat pe propria pagină de Facebook nedreptatea făcută cojocului binșenesc.

"Mă plimbam în unul din cele mai mari și mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, și bineînțeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toți ceilalți "creatori" de modă prezenți, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binș născut pe strada Școlii și crescut pe Aleea Moților. A fost un suman din colecția anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, ați auzit corect, ăsta e prețul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu nerușinare după cojocul nost binșenesc, 100% în modele și amplasament", este mesajul postat pe pagina de Facebook a ONG-ului, semnat de utilizatorul Radu F. de pe Pătărasca Mare.

Mesajul a fost preluat de o altă pagină de Facebook, La Blouse Roumaine, care a și postat alăturat o fotografie a creației Dior și una a cojocului din zona Beiușului expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Asemănările între cele două piese sunt izbitoare: ambele au marginile din blană neagră, au același model floral în partea inferioară și aceleași motive de culoare roșie. Singurul detaliu la care Dior a renunțat este steagul tricolor, de pe umărul vestei de la Beiuș. Mai mult, același motiv a fost pus de Dior și pe un alt suman.

La Blouse Roumaine a determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască la rândul ei că a copiat într-o creație elemente dintr-o haină folclorică românească.

La Blouse Roumaine cere și Dior să recunoască public că a copiat modelul din Biho