ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu există foști magistrați cu pensii de 100.000 de lei, spune Casa Națională de Pensii, care o contrazice astfel pe Raluca Prună, ministrul Justiției, care declarase că 60 de foști magistrați ar avea pensii de peste 1 miliard de lei vechi.

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cea mai mare pensie de serviciu, de 40.000 lei, este plătită unui fost magistrat, scrie Profit.ro

În topul primelor zece cele mai mari pensii se mai află nouă foști aviatori. Aceste pensii sunt calculate ca procent – între 60% și 80% - din venitul brut înainte de pensionare, în timp ce pensiile publice sunt stabilite în funcție de contribuția la sistemul public de-a lungul perioadei lucrate.

Pensiile de serviciu sunt, în medie, de câteva ori mai mari decât pensia din sistemul public. De exemplu, pensia medie a funcționarilor parlamentari este de 3.030 lei și ajunge la 10.849 lei pentru personalul din navigație, în timp ce în sistemul public este de 885 de lei.