ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un om de afaceri a construit cu bani proprii în județul Suceava primul și singurul metru de autostradă din Moldova. Porțiunea de autostradă a fost realizată, simbolic, între Voroneț și Putna, informează Știrile TVR.

Cu  4500 de euro, 17 muncitori și 7 ore de lucru s-a finalizat cel mai rapid șantier al celei mai scurte autostrăzi private din Moldova. Nemulțumit că autoritățile nu fac nimic pentru a grăbi construirea Autostrăzii Unirii, un om de afaceri s-a revoltat prin muncă, anunțând că își va construi singur o autostradă demonstrativă, urmând ca pe 15 martie să taie panglica porțiunii cuprinse între kilometrul 0 și km.0 + 1m.

Țăranul de la Sfântu Ilie, după cum se recomandă pe profilul său de socializare, nu face politică, nu este activist și nu face parte din nici o organizație sau mișcare, dar este patronul câtorva zeci de restaurante, constructorul unui metru de autostradă și protagonistul unui videoclip de 5 minute, în care își explică inițiativa. 

„Monumentul autostrăzii", „Primul și singurul metru de autostradă de la Suceava”, denumit astfel de filantropul local, va fi inaugurat pe 15 martie, dată la care acesta îi invită pe toți românii la un protest de 15 minute pe marginea autostrăzii de 1 m, pentru a atrage atenția asupra lipsei de infrastructură din regiunea Moldovei.

„De azi, uit că în România mor anual 2000 de oameni în accidente rutiere, adică mai mulți decât au murit în Revoluție. (...) Din 1989, în accidente au murit peste 60 de mii de oameni. Cam cât populația orașului Alba-Iulia. Oare câți ar fi supraviețuit dacă aveam autostrăzi?”, se întreabă, retoric, tânărul întreprinzător în materialul video de promovare a demersului său.

De la Suceava la București și retur, acesta a condus o mie de kilometri în 16 ore. „În ultimii 7 ani de zile, eu am petrecut un an și jumătate din viața mea la volan. Mi-au murit prieteni pe drumuri. Nu putem concura cu europenii atâta timp cât noi nu avem drumurile din Europa”, a declarat Ștefan Valentin Mandachi pentru Știrile TVR.

„Dacă un singur angajat din cei 500 pe care îi am nu își încasează salariul, cine răspunde? Eu. Dacă pe data de 25 ale lunii compania mea nu achită integral și milimetric impozitul, cine răspunde? Tot eu. Dar, pentru că de treizeci de ani nu avem un centimetru de autostradă în Moldova, răspunde cineva?”, își motivează Mandachi demersul în filmarea postată de el pe o platformă media on-line. 

„Eu vreau autostradă aici, la Suceava, în Bucovina, dar tu poate că vrei în Munții Apuseni, în Maramureș, la Craiova sau la Timișoara. Anii trec, mă tem că mă ajung bătrânețile și nu mai apuc să văd autostradă la noi, așa că am construit eu un metru de autostradă în Moldova. (...) Acum, alături de Putna și Voroneț, vă invit să vizitați primul și singurul metru de autostradă din Suceava!”, concluzionează patronul cu inițiativă.

Parlamentul României a adoptat, la sfârșitul anului 2018 (An Centenar al Marii Uniri), un proiect care prevedea începerea procedurilor pentru construcția autostrăzii Iași-Târgu Mureș, denumită și Autostrada Unirii, proiectată pe o distanță de 320 de kilometri.

În realitate însă, Ministerul Transporturilor a planificat, pentru anul 2019, numai revizuirea studiului de fezabilitate pentru un singur tronson din această autostradă.