ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Albalact, cel mai mare producător de lactate din România va fi cumpărat cu 90 de milioane de euro de grupul francez Lactalis, cel mai mare producător de lactate din lume, anunță Digi 24.

Lactalis își completează portofoliul după ce nu a reușit să se impună pe piață prin marca sa locală, LaDorna. Așa că și-a cumpărat poziția de lider, reușind astfel să treacă în fața marelui rival din Franța, Danone.

Într-o primă fază, Lactalis, compania franceză din spatele mărcii LaDorna va cumpăra 70% din acțiunile Albalact, producătorul laptelui Zuzu și Fulga. Din cele 90 de milioane de euro oferite, 26 de milioane vor acoperi datoriile Albalact. Restul banilor, 64 de milioane de euro, vor ajunge în conturile acționarilor care au acceptat să vândă.

Acum, prin preluarea Albalact, grupul Lactalis devine noul lider. În 2014, ultimul an pentru care există date complete, LaDorna, marca francezilor, era pe locul 7 pe piața din România cu afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro și pierderi de două milioane și jumătate de euro.

După preluarea Albalact, francezii de la Lactalis vor ajunge la afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, la o distanță considerabilă de marele rival Danone.

La nivel de grup Lactalis este cea mai mare companie de lactate din lume, însă în România afacerile sale nu au avut niciodată tracțiunea dorită. În 2014, francezii au închis trei dintre fabricile de unt și cașcaval pe care le aveau în județele Suceava și Neamț în încercarea de a reduce cheltuielile. Până la urmă francezii au considerat că cea mai bună modalitate de extindere a prezenței în România este preluarea liderului pieței.

Albalact are doar două fabrici de procesare a laptelui, unde lucrează 1.000 de oameni, de două ori mai mulți decât angajații pe care Lactalis îi are în România.