ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Sfânta Liturghie oficiată marți, 17 ianuarie 2017, de hramul Bisericii Domnești Sf. Anton – Curtea Veche, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit lucrările efectuate la noul magazin bisericesc amenajat în apropierea lăcașului de cult.

La final, Patriarhul Daniel a evidențiat rolul misionar al spațiului inaugurat.

„Această lucrare care s-a făcut aici, în partea dreaptă de la intrare începe cu «Filocalia» și apoi continuă cu icoanele, ne arată că este nevoie de misiune. Misiunea cea mai mare este când menținem ca primii învățători ai noștri pe sfinții din toate categoriile și toate timpurile. Acest eveniment deosebit a însemnat muncă multă, dar și folosirea spațiului existent la subsol pentru o lucrare misionară. Multe biserici se confruntă cu lipsa de spațiu pentru construcții, dar uneori putem folosi și spațiul de la subsol sau demisol pentru a dezvolta lucrări misionare,” a spus Patriarhul României, potrivit Radio Trinitas.

În continuare, Patriarhul României a vorbit și despre ocrotitorul bisericii, Sfântul Antonie ce Mare, care este începătorul vieții monahale anahoretice.

„El a fost un sfințitor de suflete. După el au venit monahii care organizează mari obști cum este Pahomie cel Mare, dar și alții. El nu s-a ocupat atât de mult cu organizarea monahismului, ci cu organizarea interioară a sufletului. Desigur, rămâne ca părintele cel mai ilustru al monahismului din întreaga lume, deși erau unii monahi chiar și înainte de el, dar el a arătat forța spirituală a monahismului în apărarea dreptei credințe.”

Prin sfințenia, smerenia și simplitatea sa, a mai precizat Părintele spiritual al românilor ortodocși, sfântul a impresionat și a adunat o mulțime de monahi. În Filocalie are unele scrieri atribuite, deși în general nu a scris cărți, iar în Pateric se află apoftegme care sunt pline de înțelepciune. Spre sfârșitul vieții, când a fost întrebat ce ar mai face în viitor dacă ar trăi mai mult, el a răspuns «Aș învăța să mă pocăiesc mai bine», arătând prin aceasta că Taina Pocăinței este Ușa intrării în Împărăția Cerurilor, a explicat Patriarhul țării noastre.

Pentru activitatea desfășurată, Părintele paroh Gheorghe Zaharia a primit din partea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ordinul Sfântul Antim Ivireanul pentru clerici.