ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr de 17 ani, din Craiova, a fost ridicat de anchetatori sub acuzația de "propagandă jihadistă". Anchetatorii susțin că au probe că acesta ar fi trimis mesaje de susținere către grupări jihadiste dar și filme în care erau prezentate decapitări, afirmă Mediafax.

”Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (...) și am 16 ani și jumătate. M-am născut și am crescut creștin ortodox și am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat și o fotografie cu el.

”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria și pentru că am trăi într-o țară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată și, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

Potrivit surselor citate, tânărul este elev la un liceu din Craiova, iar anchetatorii au făcut percheziții la locuința acestuia, marți dimineață, în baza informațiilor că acesta ar face propagandă jihadistă, prin mesaje transmise pe internet.

Acțiunea este desfășurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul SRI și cu suportul de specialitate al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Română.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru Mediafax, că acest caz este cunoscut la nivelul SRI, iar în acest moment ancheta a fost preluată de către DIICOT.

"Cazul care îl vizează pe cetățeanul român B.L.C. este cunoscut la nivelul SRI. În prezent, sunt desfășurate activități specifice de către DIICOT și din acest motiv SRI nu poate furniza la acest moment informații. SRI va reveni cu un comunicat oficial imediat ce acest lucru este posibil", a spus Marincea.