ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un turist ceh venit în vizită în munții României și-a scrijelit numele pe monumente vechi de două milenii.

Bărbatul, care probabil nu cunoștea însemnătatea vestigiilor din zonă, și-a lăsat numele pe un bloc dacic de calcar din cadrul așezării de la Piatra Roșie. Potrivit unei fotografii postate de președintele Fundației Dacica, Aurora Pețan, bărbatul a scrijelit pe respectivul bloc „Viktor Nomad 2016″.

Există un regulament cu privire la vizitarea cetăților dacice, în care actele de vandalism sunt pedepsite cu amenzi. De asemenea, autorul distrugerilor poate fi cercetat penal.

Cetatea dacică Piatra Roșie face parte din sistemul de fortificații și așezări din Munții Orăștiei grupate în jurul capitalei dacice Sarmizegetusa Regia. Se află situată la sud-vest de cetatea regală, pe un masiv stâncos izolat din Munții Șureanu, numit „Piatra Roșie”, înconjurat din trei părți de prăpăstii amețitoare. Cetatea se află pe teritoriul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, împreună cu cetățile dacice de la Grădiștea de Munte, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Bănița și Căpâlna.