ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Mare a „Zorilor Bucovinei” a devenit neîncăpătoare pentru intelectualii români ce au venit pe 31 august, la sediul ziarului, să sărbătorească Ziua Limbii Române împreună cu mulți români din Ucraina.

Dincolo de orice, s-a demonstrat pe viu că putem marca un eveniment semnificativ ce ne reprezintă identitatea și fără mijloace financiare, acordate de guvernul român, precum o facem noi, ziariștii de la „Zorile Bucovinei”, de „Ziua Bucovinei” și alte sărbători de suflet, lansând nu o dată în paginile publicației ideea marcării Zilei Limbii Române cu tot neamul la un loc, inițiativă însuflețită anul precedent, când am sărbătorit floarea sufletului etnic al românismului”, într-un cerc mai restrâns,  preluată și în acest an, sub auspiciile geniului protector al Luceafărului poeziei românești", spun jurnaliștii de la Zorile Bucovinei.

Pentru românii, adunați la 31 august în Casa Mare a  „Zorilor Bucovinei”, Limba Română e „o stea călăuzitoare în ceruri ce ne luminează dăinuirea”:

”Am pierdut tot ce am avut, numai limba ne-a rămas, dacă o pierdem și pe ea nu mai avem pentru ce trăi pe acest pământ”.

Discuțiile au fost fierbinți, dar sincere, majoritatea constatând că „mama tuturor relelor suntem noi înșine, fiindcă ne lipsesc unitatea, demnitatea, ne trădăm Limba, Neamul, când ne înstrăinăm copiii, nepoții de Graiul Străbunilor, că degeaba avem miere pe buze, dacă sufletul ne este contaminat de veninul urii,  că acei care țipă mai tare și se bat cu pumnii în piept sunt cei care nu fac nimic”.

Vedeți o amplă GALERIE FOTO: Ziua limbii române, sărbătorită de românii din Ucraina