ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această perioadă, pe tot parcursul teritoriului național a înflorit socul. Floarea de soc împrăștie un miros foarte plăcut, dar nu numai atât: din florile de soc iese un suc natural foarte gustos.

Puțini știu însă că se pot bucura de sucul de soc tot timpul anului, indiferent de anotimp sau de temperatură. Secretul este...congelatorul.

Se culeg florile, se curăță de impurități, după care se depozitează în pungulițe tip sanviș, câte 5-7 bucăți. După ce se închide bine pungulița, aceasta se depune la congelator. În acest fel, floarea se păstrează „verde” timp îndelungat și nu-și pierde calitățile, așa cum se întâmplă în cazul în care se usucă. Puteți să le scoateți în mijlocul iernii și să preparați o socată răcoritoare fără mare efort.

Iată rețeta folosită de mama mea pentru realizarea a 5 litri de socată:

Se adaugă într-un recipient de cel puțin 5 litri: 1 litru de apă,  5-7 flori de soc( în funcție de dimensiuni), 1/2 kilograme de miere (zahăr brun, zahăr- în funcție de gust), 2 lămâi tăiate felii și un vârf de drojdie (dacă vă place mai acidulat). Se amestecă bine conținutul, până se topește zahărul ( dacă nu aveți răbdare, puteți amesteca mai puțin și apoi lăsați conținutul la căldură timp de câteva ore).

După ce s-a topit zahărul, se adaugă restul de apă până la 5 litri, apoi se acoperă recipientul, dar nu definitiv, ci suficient cât să „respire” conținutul. Dacă nu aveți un capac potrivit, o pânză este suficientă.

Apoi totul se lasă la căldură, în funcție de temperatură. Dacă în cameră sunt peste 22 de grade, două zile sunt suficiente. Dacă nu doriți să adăugați drojdie, atunci conținutul se lasă la „făcut”, măcar trei zile.