ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Codurile de caniculă par să nu se mai termine. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, cei mai mulți dintre noi căutăm soluțiile cele mai la îndemână pentru a scăpa de căldura de afară.

Majoritatea preferă piscinele ca soluție la a face suportabilă căldura de afară. Fie că suntem singuri, cu familia ori prietenii, încercăm să ajungem câtmai des la piscină. O baie rece e de preferat oricând adăpostirii într-o cameră în care aerul condiționat merge neîntrerupt.

Chiar și așa, pe cât de plăcute sunt piscinele vara, pe atât de periculoase pot deveni dacă nu devenim conștienți de pericolele la care ne expunem fiecare dintre noi sau cei apropiați.
În ziua de azi, găsim piscine fie la un amic acasă (le vom numi în continuare rezidențiale), fie în diverse locuri din oraș (piscine publice).

Sfaturile următoare se adresează tuturor celor care frecventează astfel de locuri de recreere pe timpul verii și sunt aplicabile pentru orice tip de piscină!

Statistici care ar trebui să te pună pe gânduri

Având în vedere că înotul este cea mai populară activitate pe segmentul de vârstă cuprins între 7 și 17 ani, e clar că și pericolele pot fi pe măsură.

Chiar dacă, până la urmă, oricare dintre noi poate suferi accidente la piscină, trebuie să reții că cei mai expuși acestor pericole sunt copiii de vârste mici, care nu sunt supravegheați corespunzător la piscină.

În continuare, câteva date statistice din care fiecare dintre noi avem de învățat:

97% dintre cazurile de înec au loc în piscina rezidențială personală sau a unui prieten
77% dintre victime sunt scăpate din privire/lăsate nesupravegheate  pentru mai puțin de 5 minute (ex: timpul necesar pentru a răspunde unui telefon, poate fi timpul în care un copil nesupravegheat se îneacă - coșmarul oricărui părinte!)

Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani sunt cei mai predispuși pericolului de înec la piscină
Peste 175.000 de copii mor înecați anual în toată lumea. Înecul se află pe locul doi in topul tragediilor, după accidentele de mașină în care pierdem circa 260.000 de copii anual și în care alți 10 milioane sunt răniți
În fiecare an, peste 3 milioane de copii supraviețuiesc unui înec, însă rămân cu un impact negativ major asupra vieții din cauza leziunilor celebrale care apar ulterior la supraviețuitori.
În cazul adulților, bărbații sunt cei mai predispuși la înec.
Ei se îneacă mai des decât femeile: 80% dintre decesele cauzate de înec au ca victima bărbați sau copii de sex masculin, din cauză că aceștia sunt mai tentați să-și asume riscuri atunci când intră în apă.

Toate accidentele care au loc la piscină pot fi 100%prevenite!

Care sunt cele mai frecvent întâlnite pericole la piscină
Pentru a nu avea neplăceri atunci când mergem să ne relaxăm la o piscină, ar trebui să fim atenți la regulile minimale de urmat atunci când alegem această formă de recreere. Din păcate, mulți nu fac acest lucru.

Așa se ajunge să îngroșăm sezon de sezon cifrele din statistici cu accidente precum fracturi de membre, de coloană vertebrală sau, în cazuri extreme, chiar decese!

ÎNECUL

Este cel mai des întâlnit accident ce poate avea loc la piscină, dar și cel mai simplu de evitat dacă sunt îndeplinite regulile de atenție de bază.

Este important să știm cum să evităm orice situație de înec,pentru că o persoană poate deceda în numai câteva zeci de secunde. Chiar și în cazul fericit în care persoana este salvată, rămâne riscul leziunilor cerebrale care durează toată viața.

Următorii factori cresc riscul de înec, despre care e bine să fii conștient:

Lipsa cunoștințelor de înot: Avem impresia că știm să înotăm, când de fapt nu știm: mulți adulți și copii susțin că știu să înoate atunci când intră în apă, dar aptitudinile lor au fost dobândite în mod neprofesionist. Câteva lecții oficiale de înot ar putea reduce riscul înecului la copii cu vârste în 1 și 4 ani cu peste 50%.
Lipsa barierelor: un exemplu de astfel de bariere sunt gardurile înalte pe care le vedem la anumite piscine - acestea îi împiedică pe copii să ajungă în apă, atunci când sunt scăpați de sub supravegherea părinților. Un gard de izolare format din patru laturi (la curte sau la piscina din oraș) reduce riscul de înec cu 83%, spre deosebire de cel cu trei laturi
Lipsa unei supravegheri atente: de obicei, înecul se întâmplă repede, silențios, în orice loc care are apă (căzi de baie, piscine permanente sau gonflabile), chiar și acolo unde există salvamari.
Tipul de piscină folosit: studiile au stabilit că oamenii de vârste diferite se îneacă în locuri diferite. Dacă, spre exemplu, vorbim despre copiii cu vârste între 1 și 4 ani, statisticile  spun că aceștia se îneacă cel mai des în piscine, care pot fi și gonflabile, de adâncime foarte mică. Pericolul de a se îneca în lacuri, ape curgătoare sau râuri crește odată cu vârsta. Statisticile mai susțin că mai mult de jumătate dintre cei cu vârste de peste 15 ani se îneacă în ape naturale, în 57% dintre cazuri fiind vorba de fatalități.
Alcoolul: printre adolescenți și adulți, consumul de alcool este implicat în până la 70% din decesele asociate cu recreerea în apă!
Probleme de sănătate existente în care pot apărea convulsii, cum este epilepsia.

DIVERSE BOLI CAUZATE DE BACTERIILE DIN APĂ

Un alt mare pericol atunci când mergem la o piscină (publică mai ales) sunt bacteriile si situatia sanitara a piscinei. Anumite bacterii se simt bine în mediul acvatic și sunt  dăunătoare pentru oameni.

Pentru a evita apariția unor astfel de probleme de sănătate, iată câțiva pași simpli de urmat:

Asigură-te că apa din piscină a fost mereu filtrată corespunzător și că i-au fost aplicate tratamentele aferente unei bune igiene
Abține-te de la a intra într-o piscină dacă știi că ești bolnav sau dacă ai vreo rană deschisă
Nu introduce în piscină copii care  poartă scutece, decât dacă acestea sunt speciale pentru folosirea în apă
Nu arunca sticle în apă
Fă un duș înainte de a intra în apă și ai grijă ca și ceilalți să facă la fel
Nu înghiți sub nicio formă apa de la piscină
Evită să mergi la piscinele care par a fi de  calitate îndoielnică în ceea ce privește igiena apei

CHIMICALELE DIN APĂ

Tocmai în ideea de a avea o piscină curată, fără viruși ori bacterii, multă lume exagerează cu folosirea substanțelor chimice necesare pentru igienizarea apei.

Clorul, spre exemplu, folosit în exces, poate cauza iritări ale pielii și poate agrava astmul. De asemenea, substanțele chimice pot dăuna sistemului imunitar, în cazul în care înghițim apă dintr-o astfel de piscină. Pentru a evita acest gen de accidente, trebuie sa avem  în vedere următoarele aspecte:

Ai grijă să folosești chimicalele de igienizare a apei în limita acceptată. Apelează la un specialist în tratare și mentenanță pentru piscine dacă nu ești sigur de ce cantitate să folosești.
Nu suplimenta niciodată tratamentul chimical doar pentru că piscina este murdară.
Urmărește cu atenție instrucțiunile de folosire a substanțelor chimice
Ține departe de piscină recipientele cu chimicale, pentru a evita otrăvirea accidentală a copiilor
Ai grijă ca produsele chimice să fie depozitate într-un loc răcoros și uscat, pentru a preveni poluarea mediului înconjurător și pentru a reduce riscul de incendiu
Electroșocul - riscul de electrocutare

Atât apa, cât și clorul sunt excelenți conductori de electricitate, ceea ce face foarte periculoasă utilizarea piscinelor nesigure din punct de vedere electric.

Pentru a evita astfel riscul electrocutării:

Nu păstra lângă piscină aparate de genul grătarelor electrice, echipamentelor pentru gazon sau echipamentele muzicale care se țin în priză
Asigură-te că întrerupătoarele  din zona piscinei sunt cu împământare
Nu sta în apă pe timpul furtunilor cu fulgere

PERICOLELE PISCINELOR GONFLABILE

Piscinele gonflabile, atât de iubite de cei mici, aduc cu ele un set de pericole de care părinții ar trebui să țină cont atunci când fac o astfel de achiziție, pe care să o facă doar de la specialiști în instalarea piscinelor și nu de la un hypermarket.

În primul rând, trebuie verificată apa cu care sunt umplute, mai ales că acest tip de piscine nu dispun de filtre speciale, precum cele profesionale.

Iată câteva reguli de urmat pentru momentul când vei decide să cumperi o piscină gonflabilă:

Este necesar să verifici constant piscina pentru a sesiza din timp eventualele puncte slabe, înțepături sau rupturi.
Atenție la respectarea greutății recomandate de către producător. Aceste piscine sunt expuse mai mereu pericolului de a se prăbuși sub greutatea micuților, dacă limita este depășită.
Asigură-te că piscina se află fixată pe un loc stabil, plat.
Scurge și spală piscina în fiecare zi, pentru a evita contaminarea ce poate surveni de pe urma folosirii apei stătute, netratate.
Pentru a afla mai multe detalii despre ce produse sunt potrivite la curățarea și întreținerea piscinei, mergi in aceasta categorie de produse dedicata.

Ghid pentru părinți despre siguranța copiilor la piscină

Înecul e silențios și se petrece atât de repede încât nu îți dai seama ce s-a întâmplat.

Am enumerat mai sus cifrele care trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru orice părinte: copiii între 1 și 4 ani sunt implicați în cele mai multe cazuri de accidente fatale la piscine. Din păcate, statisticile arată ca majoritatea copiilor se îneacă la mai puțin de 23 de metri depărtare de părinți.

Lăsat nesupravegheat, copilul nu conștientizează pericolul si poate ajunge in zonele adânci ale piscinei. Respirația normală introduce apa în plămâni, iarde aici și până la o tragedie nu este cale lungă.

Un accident nefericit nu înseamnă neapărat decesul, ci și eventualele daune cerebrale pe care micuțul le poate suferi.

Câteva sfaturi de bază pentru siguranța copiilor la piscină (publică,rezidențială sau baia de acasă):

Întotdeauna, fără excepție, când copiii sunt în apă sau în apropierea ei (indiferent de cât de adâncă este), este nevoie de supravegherea unui adult. Persoana responsabilă cu supravegherea nu are voie să fie distrasă de alte  activități (cum ar fi statul pe internet sau telefon), ci doar să-i supravegheze pe cei mici.
Învață-ți copilul regulile de bază ale înotului. Mergi la câteva lecții profesioniste cu el, astfel încât să se simtă relaxat și confortabil în apă și să știe să facă mișcările necesare în caz de pericol.
Învață regulile de bază pentru acordarea primului ajutor, conform indicațiilor celor de la Crucea Roșie.
Asigură-te că cei mici nu stau în preajma canalizărilor sau țevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea.
Ține aproape un telefon, pentru orice urgență. Acesta nu trebuie să-ți distragă atenția de la supravegherea copiilor, ci doar să fie un instrument util în caz de necesitate.
Dacă observi lipsa unui copil, caută-l mai întâi în apă.
Împarte o listă cu măsurile de prim ajutor cu familia, prietenii ori vecinii
Verifică atent materialul din care este facută marginea bazinului și ia măsurile necesare de precauție (papuci antiderapanți, evitarea alergării). Ideal ar fi să mergi numai la piscine sau spa-uri care au o astfel de suprafață antiderapanta.
Dacă ai piscină acasă, e necesar să ai garduri de protecție suficient de înalte pentru a face perimetrul apei inaccesibil copiilor.

CE FACI DACĂ UN COPIL A ALUNECAT PE O GURĂ DE SCURGERE

Un alt pericol la care sunt expuși cei mici atunci când merg la piscină este cel al alunecării pe căile de scurgere. Se poate întâmpla oricui, dar important este să știi cum să reacționezi. Iată câteva sfaturi utile:

păstrează-ți calmul și încearcă să-i transmiți aceeași stare și copilului
întrerupe imediat sursa de apă din piscină
pentru a elibera copilul, e necesar să forțezi pătrunderea mâinii sau măcar a unui deget între copil și gaura de scurgere pentru a rupe încet legătura dintre copil și scurgere
Pentru a te feri pe tine și pe cei dragi de astfel de situații neplăcute, ar fi bine să le previi. Ai grijă ca tu și ai tăi să nu stați prea mult în jurul găurilor de scurgeri, să nu purtați bijuterii sau obiecte care să ducă la obturarea acestora, dar nici ca părul prea lung să vă creeze astfel de neplăceri.

O zi la piscină ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru întreaga familie. Când mergem pe principiul "nu are cum să mi se întâmple tocmai mie”,realitatea, uneori tragică, ne contrazice. Pentru a evita un astfel de scenariu, nu e nevoie decât de atenție și de organizare, de care suntem responsabili noi, adulții.

Cum îți dai seama că cineva este pe cale să se înece

În realitate, victima:

Nu poate striga după ajutor - corpul prioritizează; el trebuie să poată respira înainte de a vorbi.
Nu poate nici să gesticuleze semnale de ajutor.
Singurele mișcări pe care le face sunt de a apăsa apa în lateral, pentru a încerca să se aducă la suprafață
Rămâne la suprafața apei, în poziție verticală, dar nu face nicio mișcare evidentă de ajutor. De regulă, pot trece între 20 și 60 de secunde până când victima se va scufunda.
Are ochii sticloși, nu se pot concentra într-un singur punct
Îți e greu să-i distingi fața din cauza părului care i-o acoperă
Nu scoate nici-un sunet
Nu lasă nimic de înțeles că ar fi în pericol.
 
În acest video se observă  exact acest comportament al unei victime(copil).



Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

Mai întâi se încearcă evacuarea apei din plămâni: Victima, răsturnată cu fața în jos, este prinsă de salvator pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol și scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară.

Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos și cu capul așezat pe o parte. În cazul în care nu respiră, persoana respectivă se așează în poziția obișnuită efectuării manevrelor de resuscitare.

Măsuri de siguranță pentru o zi la piscină

Am mai scris despre ele și mai sus, însă acum sunt structurate într-un paragraf special, pentru a fi reținute cum trebuie. Așadar:

Împrejmuiește piscina cu garduri: în acest mod copiii și animalele de companie nu pot ajunge în voie la apă.
Dotează zona din jurul piscinei cu material anti-derapant, astfel încât să se reducă riscul accidentelor.
Ai grijă ca găurile de scurgere să fie curățate, în stare bună de funcționare.
Ține tot timpul în preajma piscinei echipamentul de siguranță: un kit de prim ajutor, un telefon și un colac de salvare nu au voie să lipsească.
Fii cu ochii pe cop este ii pe toată perioada petrecută la piscină. Un moment de neatenție este de ajuns pentru a provoca o tragedie.
Învață să oferi primul ajutor.
înoată întotdeauna împreună cu un prieten. Când mai ești cu cineva, șansele de salvare în cazul unui înec cresc considerabil, având în vedere că intervenția trebuie să aibă loc rapid și eficient.
Evită consumul de alcool: nu intra în apă dacă ai consumat suficient de mult alcool încât reflexele să-ți fie întârziate.
Nu încuraja competițiile de genul "cine rezistă mai mult sub apă”, pentru că pot fi fatale mai ales pentru înotătorii amatori.
Informează-te în ceea ce privește condițiile meteo din ziua în care te decizi să mergi la piscină. E bine să fii departe de apă atunci când sunt furtuni cu fulgere.
Nu folosi jucăriile umplute cu aer sau cu spumă pe post de veste de salvare.
Ai grijă să fii hidratat pe toată perioada petrecută la piscină.
Verifică dacă piscina la care mergi a fost inspectată de un specialist: riscul de accidente e mult mai mic dacă respectiva piscină respectă regulile de siguranță.
Măsurile prezentate mai sus sunt valabile atât pentru piscinele publice, cât și pentru cele rezidențiale. Înainte de a programa o zi cu familia la una dintre piscinele din oraș sau la cea a prietenilor, fii sigur că sunt îndeplinite aceste condiții.

Ce ar trebui să aibă o piscină pentru a fi sigură

Barieră - dacă nu există gard, atunci o barieră care să-i împiedice pe micuți să ajungă la apă este ideală.

Alarmă - instalate la porți, garduri, ferestre sau uși, ele sunt importante pentru atenționarea părinților atunci când un copil sau un animal de companie ajunge în zona apei

Capace de siguranță - acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafața apei și care sunt ușor de închis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales în cazul copiilor de sub 5 ani, cărora le este interzis accesul în apă.

Sfaturi pentru protecția animalelor de companie la piscină

Uneori nu mergem doar noi și familiile noastre la piscină, ci și prietenii noștri necuvântători. Animalele de companie, căci despre ele este vorba,trebuie să aibă și ele parte de toată atenția noastră pentru a fi evitate evenimentele neplăcute.

Iată câteva sfaturi pentru a te putea bucura de compania animalului de companie:

Fii atent la comportamentul animalului: dacă nu mai respiră corect, tușește, îi curge lichid din gură sau nas, prezintă o stare de anxietate.
Un animal de companie poate deveni rece după ce a inhalat apă.
Pneumonia este cea mai frecventă afecțiune non-fatală pentru un animal de companie care a fost la un pas să se înece.
Unele animăluțe care au fost la un pas să se înece, pot muri la trei zile după ce plămânii lor au fost inundați cu apă. Acesta poartă numele de înec secundar și poate fi fatal.
Un semn al înecului secundar este schimbarea culorii, respirația greoaie, tuse în exces.
Animalele de companie care suferă de anumite probleme medicale nu ar trebui lăsate în apă fără supraveghere.

Pe de altă parte, mulți proprietari de astfel de animale consideră că acestea știu să înoate de la sine, lucru care nu este adevărat. În condițiile date, este bine ca animalul să fie supravegheat atunci când intră în apă și,eventual, învățat să înoate sub atenta ta îndrumare.

CE FACEM CÂND UN ANIMAL DE COMPANIE NU MAI RESPIRĂ

Ține-l de picioare, cu capul în jos, timp de un minut pentru a facilita drenarea apei din plămâni.
Începe procedura de respirație artificială, dar ai grijă să-i ții capul mai jos decât șoldurile, astfel încât apa să se poată scurge.
De îndată ce va începe să respire normal, usucă-l cu un prosop și apoi învelește-l în mai multe prosoape curate, eventual calde.
Mergi cu el de urgenta  la un doctor veterinar.

În încheiere, subliniem că este vital să înțelegem la ce trebuie să fim atenți noi, ca adulți, dar mai ales ce trebuie să avem în vedere atunci când avem cu noi copii ce nu sunt pe deplin conștienți de comportamentul lor.

Aceleași reguli se aplică și în cazul animalelor de companie.