ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există câteva lucruri pe care cu siguranţă le-ai observat, însă e posibil să nu ţi le explici: atunci când muşti dintr-o îngheţată, te doare capul, deseori resimţi furnicături în braţe şi, dacă priveşti soarele, şi simţi nevoia să strănuţi. Dar de ce?

„Daily Mail" îşi propune să răspundă câtorva curiozităţi despre corpul uman, inspirându-se dintr-o carte, „Answers To The World's Weirdest Questions, Most Persistent Rumours and Unexplained Phenomena”, semnată de doi cercetători, Greg Brown şi Mitchell Moffit.

1. De ce te doare capul când muşti dintr-o îngheţată?

Cunoscută drept „brainfreeze", atunci când muşti dintr-o îngheţată, rişti să simţi o durere intensă de câteva secunde, până la 20. Explicaţia? Atunci când îngheţata atinge cerul gurii, capilarele se contractă, ceea ce este o reacţie normală a corpului la frig, acesta încercând să menţină o temperatură anume a organelor vitale. Cauza propriu-zisă a durerii este cantitatea mare de sânge care ajunge în creier, în efortul de a-l păstra „cald", astfel încât presiunea craniană creşte şi apare durerea de cap, iar odată ce îngheţata a fost înghiţită, capilarele se dilată din nou, iar durerea se intensifică.

2. De ce te cuprind furnicături şi înţepături, după ce îţi amorţeşte mâna sau piciorul?

Nu de puţine ori ai parte de o senzaţie de amorţeală, care apare din pricina întreruperii comunicării cu sistemul nervos. Spre exemplu, dacă stai picior peste picior sau adormi pe unul dintre braţe, circulaţia sângelui către anumiţi nervi este oprită. Creierul simte acest lucru, îşi intensifică activitatea şi trimite un volum de sânge mai mare către nervul respectiv, aşa apărând micile furnicături.

3. De ce simţi nevoia să strănuţi atunci când te uiţi la soare?

Multe persoane sunt cuprinse de o nevoie de neastâmpărat de a strănuta, atunci când se expun unei lumini puternice. Denumit „reflex fotic”, procesul este determinat de nervul optic care îl traversează pe cel trigemen, acesta controlând cea mai mare parte a feţei. Creierul comunică respectivul semnal muşchilor feţei, gâtului şi pieptului, ceea ce provoacă strănutul. Acest lucru se produce în mod obişnuit pentru a elimina o senzaţie de iritare nazală, însă în cazul luminii strălucitoare, nervul trigemen transmite creierului în mod eronat că nasul, şi nu ochii, este iritat de lumină.