ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fructele și legumele nu sunt naturale nici în piețele care au rămas ultima noastră speranță pentru mâncare curată. Reporterii Antena Observator au dus într-un laborator de teste cumpărăturile făcute în trei piețe din București. Experții au găsit pesticide de 452 de ori peste limită până și în leuștean.
 
Greta Neagu, reporter Observator: De la sămânță și până la farfurie mâncarea noastră face un drum lung și prea puțin cunoscut. Trecând prin transformări pe care le face tot mai mult omul și nu natura. Ca să aflăm cu adevărat ce mâncăm și ce conțin fructele și legumele pe care le cumpărăm din piețe și magazine am mers cu ele în laborator. 

Alexandru Cîrîc, director general al ICA: Valori atât de mari până acum laboratorul nostru nu a avut . Tipurile de substanțe întâlnite sunt atât cancerigene.
 
 
Reporterii Observator relatează că mărarul de exemplu are pesticide peste limita legală. Iar în piețe, aproape că n-a fost produs fără măcar o urmă de pesticid. Autoritățile care ar trebui să verifice aceste lucruri ridică din umeri și spun că nu e niciun pericol. 

Greta Neagu, reporter Observator: Boscalid, dimetomorf, penconazol. În spatele acestor denumiri complicate, sunt substanțe chimice pe care le consumăm fără să știm. În verdeața, în legumele și în fructele pe care le-am dus la testat în laborator, specialiștii au găsit urme importante de pesticide: nu mai puțin de 22 de substanțe, în 29 de probe analizate. Priviți cât de mari sunt rapoartele. 

Alexandru Cîrîc, director gener al ICA: Pentru 29 de produse să descoperim 22 de compuși diferiți, pentru că vorbim de compuși care se repetă este foarte mult. Sunt fungicide, sunt acaricide, sunt compuși care pun în pericol sănătatea umană. 

- Vă miră ce vedeți?

- Mă miră că sunt cu 00 unele. Sunt periculoase pentru că nimeni nu a studiat pe toate substanțele, în același timp, efectele.