ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea de-a X-a ediție a manifestării religios-culturale „Icoana - Fereastră spre Dumnezeu" va avea loc sâmbătă și duminică la Biserica Icoanei din București, informează un comunicat al organizatorilor transmis vineri Agerpres.
 
Pentru acest eveniment a fost adusă, în premieră, la București Icoana Maicii Domnului „Iordănița" de la Ierusalim.

Manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor, Protoieria Sector II Capitală, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 și cu binecuvântarea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Sâmbătă, Slujba Vecerniei, care va avea loc între orele 16,00 și 18,00, va fi urmată de procesiunea "Lumina Ortodoxiei". Credincioșii, care vor purta lumânări aprinse, se vor deplasa în Parcul Grădina Icoanei, unde va avea loc un scurt concert de cântări religioase.

Duminică, de la ora 10,00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă instalată în curtea Bisericii Icoanei, urmată de la ora 13,00 de pelerinajul "Icoana — fereastră spre Dumnezeu', la care sunt așteptați să participe peste 100 de preoți și mii de credincioși și care se va desfășura în jurul Parcului Icoanei.

Pe scena din Parcul Grădina Icoanei va avea loc apoi o slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, urmată de un scurt concert de cântări religioase.

Icoana axioniță a Maicii Domnului, numită „Iordănița”,  a fost salvată din biserica schitului românesc de la Iordan

În clădirea Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim se păstrează un odor de mare preț, și anume icoana Maicii Domnului „Iordănița", în fața căreia a slujit odinioară Sfântul Ioan Iacob. Aceasta a fost salvată de Arhiepiscopul Lucian Florea, în timpul slujirii sale ca Reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, în anii aceia când schitul de la Iordan fusese închis și rămas în tăcere, pe malul apei în care Domnul a primit, smerit, Botezul, sub mâna prorocului.

Multe din rugăciunile și poeziile pe care le-a compus Sfântul Cuvios Ioan Iacob sunt scrise înaintea la icoanei axioniță a Maicii Domnului, numită „Iordănița”, așa cum de altfel la ea se rugau mulți pustnici din Valea Iordanului care se spovedeau la Sfântul Cuvios Ioan Iacob. Când au început bombardamentele în zonă, icoana Iordănița a fost scoasă și adusă la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde se află în prezent așezată într-un baldachin de lemn din pridvor, pentru ca pelerinii care vin în Țara Sfântă să se poată închina Maicii Domnului, cu nădejdea că le ascultă rugăciunile și le șterge lacrimile, așa cum le-a șters și pe cele ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob.