ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epidemia de hepatită infantilă ar fi putut fi provocată de închiderile din pandemie, care au slăbit imunitatea, potrivit unor responsabili din domeniul sănătății, care au dezvăluit că alți doi copii britanici au nevoie de transplanturi de ficat și câteva zeci de micuți suferă de un fel de hepatită diferită de tipurile A, B, C, D și E ale acestei boli, potrivit The Daily Mail.

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au declarat că epidemia globală de hepatită poate fi o consecință a măsurilor pandemice care au împiedicat expunerea copiilor aflați în ani „formativi” la infecții comune.

În total, 114 cazuri de 'hepatită acută de origine necunoscută' au fost raportate în Marea Britanie în ultimele 4 săptămâni, 10 copii fiind supuși unor operații dificile de transplant de ficat.

Primele cazuri au fost depistate în Scoția în urmă cu mai puțin de o lună, ceea ce a provocat un avertisment din partea oficialilor britanici din domeniul sănătății, care spun că au depistat în 3 luni tot atâtea cazuri de hepatită câte s-ar fi așteptat să vadă înainte într-un an.

Majoritatea cazurilor au fost depistate la copii sub 5 ani, care au fost afectați inițial de diaree și greață, înainte de a face icter - îngălbenirea pielii/ochiului. Alte simptome pot include urină închisă la culoare, fecale de culoare gri, mâncărimi ale pielii, dureri musculare, febră, letargie, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac.  

Deși încă se cercetează cauza acestor îmbolnăviri, oficialii cred că hepatita poate fi declanșată de un adenovirus, o infecție virală care este de obicei răspunzătoare pentru înfundarea nasului și care a fost asociată cu trei sferturi din toate cazurile de hepatită.

Experții spun că închiderile pandemice - care au provocat îngrijorări pentru sănătatea fizică și mintală a copiilor - ar fi putut să slăbească imunitatea acestora și să-i facă mai sensibili la virus, sau că agentul patogen incriminat ar fi putut suferi mutații pentru a reprezenta o amenințare mai mare. 

Dr. Meera Chand, director al departamentului de infecții clinice și emergente din cadrul Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat la Congresul european de microbiologie clinică și boli infecțioase de la Lisabona că micuții au fost infectați cu acest virus deoarece nu au fost expuși la el „în timpul etapelor de formare prin care au trecut în pandemie”.

Boala hepatică a fost depistată în 12 țări diferite, inclusiv în SUA, Irlanda și Spania, iar un copil a murit până acum, potrivit OMS. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că și la București este internat un astfel de caz

Oficialii britanici au exclus vaccinul Covid ca fiind o posibilă cauză pentru îmbolnăvirile cu hepatită, nici unul dintre copiii britanici bolnavi nefiind vaccinat anti-Covid din pricina vârstei lor fragede. În mod similar, nici unul dintre cele 11 cazuri din SUA nu a fost vaccinat anti-Covid. 

Aproape 170 de cazuri au fost depistate în Marea Britanie după ce primele cazuri au fost înregistrate public în Scoția, la sfârșitul lunii martie 2022. 

Hepatologii au declarat marți pentru MailOnline că sunt de părere că cifrele oficiale ar putea fi doar „vârful aisbergului”, deoarece mulți părinți ar putea ignora simptomele incipiente.

Profesorul Simon Taylor-Robinson, un hepatolog de la Imperial College London, a declarat pentru MailOnline: „Cred că există și mai multe cazuri.” 

„Mi-aș imagina că sunt mai multe cazuri decât cele raportate - dar este posibil ca acestea să fie mai puțin grave”.

Cu toate acestea, el a adăugat că nu există nici un motiv de panică, deoarece în '99%' din cazuri ficatul este capabil să se regenereze, iar șansele de a avea nevoie de un transplant sau de a muri din cauza acestei afecțiuni sunt scăzute. 

Profesorul Alastair Sutcliffe, un pediatru de la University College London, a declarat pentru MailOnline că creșterea numărului de cazuri este 'o situație îngrijorătoare și deprimantă pentru familii', dar părinții nu ar trebui să se teamă. Până la 20% din cazurile de hepatită nu au o cauză cunoscută.

El a spus: „Ceea ce trebuie să ia în considerare familiile [este că] dacă micuțul lor dezvoltă icter după primele câteva luni de viață, atunci are nevoie de asistență medicală de urgență”.

„Dar acest lucru este valabil pentru orice copil care dezvoltă icter după primele câteva luni de viață, deci nu este un sfat nou. Cu un singur deces și fără vreo cauză cunoscută, viața ar trebui să continue ca înainte. Nimic nu este mai înfricoșător decât frica însăși”.

Niciunul dintre cazurile de îmbolnăvire nu a fost provocat de una dintre cele cinci tulpini tipice ale virusului - hepatita A, B, C, D și E. 

Datele colectate au sugerat 'din ce în ce mai mult' că înmulțirea numărului de cazuri grave de hepatită ar putea fi legată de un grup de viruși numiți adenovirusuri, a precizat UKHSA.

Adenovirusul a fost depistat la 75% dintre copiii bolnavi care au fost testați pentru acesta. 16% au avut în prealabil Covid. (articolul continuă sub ilustrația cu adenovirusul buclucaș)
 

Dr. Chand, de la UKHSA, a declarat: „Informațiile adunate prin investigațiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus”. 

„Cu toate acestea, investigăm cu atenție și alte cauze potențiale”.

„Părinții și tutorii ar trebui să fie atenți la simptomele de hepatită (inclusiv icter) și să contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați.” 

„Măsurile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor (inclusiv supravegherea copiilor) și o bună și constantă igienă a căilor respiratorii ajută la reducerea răspândirii multor infecții comune, inclusiv a adenovirusului.”

„Copiii care prezintă simptome de infecție gastrointestinală, inclusiv vărsături și diaree, ar trebui să stea acasă și să nu se întoarcă la școală sau la grădiniță decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor”.

Agenția UKHSA a mai transmis că numărul de internări din acest an cauzate de hepatita misterioasă până în prezent „este echivalent sau mai mare ca numărul de internări anuale din anii precedenți”.

Experți de top au speculat că închiderea în case din pandemia Covid ar putea explica parțial valul misterios de cazuri de hepatită, prin slăbirea imunității copiilor și prin expunerea lor la un risc sporit de infectare cu adenovirus.