ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că Federația Rusă nu va legaliza căsătoriile homosexualilor cât timp va fi el la conducere și că intenționează introducerea în Constituție atât a definirii căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, cât și a interzicerii cedării unor părți din teritoriul rusesc disputat cu alte state, informează portalul independent de știri The Moscow Times.

Liderul de la Kremlin a precizat că nu va permite ca noțiunea tradițională de „mamă” și „tată” să fie alterate de formulări precum „părinte 1” și „părinte 2”, adoptate în unele state vest-europene. 

„Acest lucru nu se va întâmpla cât timp sunt eu președinte. „Tată” și „mamă” vor fi termenii folosiți”, a spus Vladimir Putin.

Pe durata celor două decenii în care a ocupat funcții de conducere, actualul președinte rus s-a aliniat îndeaproape viziunii Bisericii Ortodoxe și a căutat să estompeze influența valorilor liberalismului occidental, inclusiv abordarea temei homosexualității și a ideologie de gen.

Aceste precizări au fost făcute în cadrul întâlnirii cu o comisie de stat care dezbate reformarea constituției Rusiei. 

Comisia a fost înființată luna trecută, după ce Putin a anunțat schimbări radicale în sistemul politic rusesc, interpretate de unii comentatori ca fiind menite să îi mențină controlul asupra puterii și după plecarea sa din funcție, care va avea loc în 2024.

De atunci, au mai fost înaintate și alte propuneri, printre care introducerea în Constituție a unui articol prin care căsătoria să fie definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. 

„Trebuie doar să ne gândim în ce termeni și unde să o introducem (în textul constituțional -n.r.)”, a opinat Vladmir Putin, întrebat fiind despre acest subiect. 

În alte comentarii făcute pe parcursul reuniunii, Putin a spus că susține ideea definirii ca neconstituțională a înstrăinării oricărei părți din teritoriul Rusiei, mișcare ce ar putea nemulțumi Japonia și Ucraina, țări care au dispute teritoriale cu Moscova (o serie de insule din Pacific ocupate de Rusia la sfârșitul celeui de-Al Doilea Război Mondial fac obiectul disputei cu Japonia, în timp ce peninsula Crimeea, alipită de URSS Ucrainei în 1954 și ocupată de Federația Rusă în 2014 face obiectul diferendului cu Ucraina).

„Deși avem în desfășurare tratative cu partenerii noștri asupra anumitor chestiuni (teritoriale -n.r.), ideea în sine mi se pare bună, așa că haideți să le dăm de lucru experților în Drept, punându-i să formuleze acest principiu în termeni corecți”, a spus președintele rus.