ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe asociații nonguvernamentale au protestat joi, 1 noiembrie, în fața Ministerului Educației Naționale, pentru denunțarea Convenției de la Istanbul, semnată în anul 2014 de actualul ministru al Educației, Rovana Plumb.
 
O delegație a organizatorilor protestului a fost primită de reprezentanți ai Ministerului Educației, cu această ocazie fiind depus și un memoriu adresat ministrului interimar al Educației, Rovana Plumb , în care se cere retragerea României din Convenția de la Istanbul.  Dincolo de scopul nobil al eliminării violenței împotriva femeilor, această convenție promovată de Consiliul Europei obligă statele membre să recunoască "genul" ca pe un „construct social”, independent de sexul biologic al persoanei, se spune în memoriul adresat ministrului interimar al Educației. 

După ieșirea din minister, câțiva dintre inițiatorii acestui demers au explicat  pentru ActiveNews de ce este nocivă Convenția de la Istanbul, ratificată de Parlamentul României, și de ce ea stârnește îngrijorare. 

Dan Ciprian Grăjdeanu, Frăția ortodoxă "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" : „Am discutat pe puncte. Au fost pezentate doleanțele noastre cu privite la ideologia de gen, ratificată prin Convenția de la Istanbul. Urmează să primim un răspuns scris”.

Avocat Tudor Ionescu, Președintele Asociației Noua Dreaptă: „A fost o întâlnire foarte utilă, am inregistrat memoriul nostru, semnat de 14 ONG-uri reprezentative. Am primit asigurări că ministerul va lua în serios cele semnalate de noi. O parte din răspunsuri le-am primit deja în timpul acestei audiențe. Noi vom continua să sesizăm toate ministerele în legătură cu nocivitatea acestei Convenții și vom milita pentru denunțarea convenției.

Este clar că aceste organizații care acționează acum în baza unor prevederi ale Convenției de la Istanbul și care au ca obiectiv strategic zona educației desfășoară anumite activități fără niciun fel de aprobări și fără știrea autorităților din zona ministerului Educației și inspectoratelor școlare. Toate aceste acțiuni din școli și licee care au ca țintă copiii, dar și acțiunile de formare a cadrelor didactice, mie mi se pare că se află dincolo de limita legii și cred că o primă consecință ar fi niște anchete pentru că se pare că cineva încearcă să atace educația din România”, a declarat  Florin Dobrescu, secretarul general al Asociației Ion Gavrillă Ogoranu.

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori: „Azi am tras un semnal de alarmă cu privire la această Convenție. Ministerul Educației trebuie să fie conștient că este aplicantul acestei Convenții și trebuie să manifeste și îngrijorare dar și inițiativă în a face demersurile necesare pentru ca România să se retragă din această Convenție. România trebuie să se retragă din această Convenție, iar orice activitate care se desfășoară într-o instituție de învățământ preuniversitar sau universitar trebuie realizată numai cu acordul inspectoratelor județene sau al ministerului Educației. Semnalul de azi tras de asociațiile partenere duce în direcția aceasta, a precauției și a luării de măsuri ca activități de genul acesta să nu mai aibă loc în școlile românești”.

Pompiliu Diplan, Alianța Părinților:  „Ni s-a părut că azi am avut și o victorie psihologică. I-am educat pe funcționarii acestui minister asupra consecințelor dezastruoase, de buldozer marxist cum le numim noi, ale acceptării și implementării Convenției până în cele mai mici detalii. Dacă nu denunțăm măcar articolele 14 și 3 și partea legată de ideologia de gen, care contrazice cel mai cras obieceiurile și moravurile noastre, dar și tradiția noastră culturală și religioasă, vom avea parte de un dezastru cultural. Suntem primii care am semnalat pericolele legate de Convenția de la Istanbul. Toată lumea vorbește despre asta pe Facebook, dar nimeni nu a făcut ceva concret. A doua victorie este că am cerut ferm ministerului Educației să aibă un comportament mai de piatră, mai puțin gelatinos, mai pro activ și mai puțin reactiv. Suntem optimiști în ceea ce privește părerea și poziționarea politică a membrilor acestei delegații cu care ne-am întâlnit”.

Publicăm mai jos memoriul adresat de cele 14 ONG-uri ministrului interimar al Educației:
 
În atenția Doamnei Ministru Interimar al Educației, doamna Rovana Plumb 
Joi, 1 noiembrie 2018 

Stimată Doamnă Ministru,
 
În perioada 23-25 octombrie, la hotelul Carpați din Predeal s-a desfășurat primul modul din proiectul Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI, implementat de Asociația ACCEPT și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la care au participat și profesori și consilieri școlari. 
Proiectul are drept scop propagarea ideologiei de gen in rândul profesorilor participanți, pentru ca aceștia să poată îndoctrina, mai departe, nu doar proprii lor elevi ci si viitorii colegi profesori. Vă reamintim că ideologia de gen susține „fluiditatea” identității noastre de femeie sau bărbat, desființând practic bazele firești ale umanității noastre, așa cum a fost ea întemeiată în toate culturile, de la începuturile omenirii și până astăzi. Vă reamintim, de asemenea, că, conform articolului 29 din Constituția României, „Părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine". 
Pe cale de consecință, va rugăm: 
1. Să luați măsuri pentru oprirea participării personalului subordonat Ministerului Educației Naționale la sesiunile ulterioare ale acestui proiect. 
2. Să cercetați în ce măsură persoanele subordonate Ministerului pe care îl conduceți au participat la sesiunea din 23-25 octombrie in perioada concediului de odihnă, sau, dimpotrivă, neglijându-și atribuțiile profesionale implicate de funcțiile pe care le ocupă, și pentru exercitarea cărora sunt plătiți din banii contribuabililor. În cazul în care participanții nu au fost în perioada concediului de odihnă, vă rugăm să ne comunicați cine a aprobat deplasarea acestora pentru a lua parte la sus menționatul eveniment, și ce bază legală sau statutara a avut pentru aceasta 
De asemenea, vă aducem aminte că în anul 2014 ați primit misiunea ingrată de a semna "Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice", cunoscută și sub numele de "Convenția de la Istanbul".

Precizăm din start că suntem întru totul de acord ca România să adopte în legislație toate măsurile menite să contribuie la prevenirea și protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență. Ca și creștini, dezaprobăm violența și, cu atât mai mult, dezaprobăm violența împotriva femeilor.
Însă, deși scopul enunțat în titulatura Convenției de la Istanbul este lăudabil, această convenție internațională semnată de dvs și ratificată de Parlamentul României conține și o serie de aspecte negative care ne stârnesc îngrijorarea:
1. Definirea „genului” ca și construct social independent de realitatea biologică bărbat/femeie
Conform Articolului 3 lit. c, „genul” înseamnă „rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.” Termenul de „gen” folosit în Convenția de la Istanbul se referă la „sexul social”, un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea biologică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție se clădește deci pe concepția că omul se naște ca o ființă NEUTRĂ, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții și sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și auto-determinarea. Că nici Dumnezeu Creatorul și nici natura umană nu joacă vreun rol în ceea ce suntem ca persoane, și ne definește ca bărbat ori femeie, iar așa-zisul „gen” este doar un „construct social” abstract, impus în mod artificial prin educație, de către societate.
2. Încălcarea dreptului fundamental al părinților de a-și instrui copiii
Chiar dacă dreptul părinților de a-și instrui copiii este un drept fundamental, consacrat de articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Articolul 14 din Convenția de la Istanbul impune statelor obligația de "a include material didactic pe probleme cum ar fi (..) rolurile de gen ne-stereotipe (..) în curriculum formal și la toate nivelurile de educație", "în stabilimentele educaționale informale, precum și în stabilimentele sportive, culturale și recreative, în mass media." Or, această obligație încalcă flagrant dreptul părinților din România de a asigura educația copiilor conform propriilor convingeri și valori. Și, pe cale de consecință, părinții nu vor mai putea să se opună controversatelor ore de educație sexuală, în cadrul cărora copiii sunt încurajați să "exploreze" și să accepte diversele "orientări sexuale" și identități de „gen”. Iar atunci când părinții vor încerca să se opună, vor suporta rigorile legii.

3. Instituirea unui mecanism de monitorizare care încalcă suveranitatea națională
Convenția de la Istanbul instituie un "Grup de experți în intervenția contra violenței împotriva femeilor și a violenței domestice" (abreviat GREVIO), care va fi responsabil pentru monitorizarea și implementarea Convenției de la Istanbul, va putea adopta rapoarte și evalua fiecare stat care a ratificat Convenția. Publicarea rapoartelor GREVIO va reprezenta o formă de presiune asupra statelor membre pentru a adopta toate recomandările făcute de GREVIO, inclusiv în implementarea ideologiei de gen.
Pentru aceste motive, vă solicităm să propuneți în urmatoarea sedință a Guvernului României, denunțarea Convenției de la Istanbul în conformitate cu art. 80 din Convenție care prevede că "Orice parte poate, în orice moment, să denunțe prezența convenție prin intermediul unei notificări adresate secretarului general al Consiliului Europei". Acest tratat internațional a fost semnat și asumat din partea Guvernului României la 27 iunie 2014, la Strasbourg, de dvs, în absența oricărei dezbateri publice. Convenția a fost ulterior ratificată în 2016 tot în absența oricărei dezbateri publice iar acum înțelegem cu toții de ce: sub "vălul" protecției femeii s-a urmărit introducerea într-o manieră nedemocratică, incorectă și parșivă a ideologiei de gen în legislația și societatea românească.

În prezent numeroase state membre UE au refuzat să ratifice Convenția de la Istanbul tocmai pentru că dincolo de scopul nobil al eliminării violenței împotriva femeilor, această convenție promovată de Consiliul Europei obligă statele membre să recunoască "genul" ca pe un „construct social”, independent de sexul biologic al persoanei. Între aceste state se numără Irlanda, Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Slovacia și Marea Britanie.
Astăzi este timpul că și România să se alăture statelor care recunosc nocivitatea acestei convenții! Drept pentru care cerem retragerea României din Convenția de la Istanbul în numele ONG-urilor pe care le reprezentăm și ai tuturor românilor preocupați de educația pe care copiii o primesc în școlile din România!

Cu deosebita considerație, 

Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe 
Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public 
Asociația pentru Revigorarea Tradiției 
Asociația Scut Botoșănean 
Mișcarea Românilor Liberi 
Asociația Noua Dreaptă 
Asociația Sfântul Stelian 
Asociația Calea Neamului 
Fundația Iustin Pârvu 
Fundația Buna Vestire
Asociația Bucovina Profundă
Asociația Pro Consumatori
Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni – Suceava
Europa Veche – Asociația pentru Cultură, Educație și Valori Europene