ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Arhivele Naționale ale României, citate de Mihai-Eminescu.Ro, în Registrul nr. 81/1850 din Colecția de stare civilă a orașului Botoșani, la a treia rubrică, se consemnează nașterea lui Mihail, fiul lui Gheorghe și al Ralucăi Iminovici, din categoria socială a proprietarilor, la data de 15 ianuarie (stil vechi). Același registru consemnează și data botezului, pe 21 ianuarie. În general însă, potrivit tradiției creștinești, după cum a fost dus Mântuitorul Iisus Hristos la templu la 40 de zile, copiii se botează cât mai aproape de 40 de zile de la data nașterii. Mai mulți eminescologi afirmă că data de naștere reală a lui Mihai Eminescu este 20 decembrie 1849 .

Memorialul Ipotești notează 1849, dec. 20 - Dată prezumtivă a nașterii lui Mihai Eminescu, trecută de poetul însuși în registrul – album al Junimii. Este susținută și de Matei, fratele cel mai mic al poetului, ca fiind scrisă de către tatăl lor pe o veche psaltire. Fără acoperire documentară, data nu a fost acceptată de istoria literară.

1849, dec. 24 - Ajunul Nașterii Mântuitorului. Alta dată prezumtivă a nașterii lui Mihai Eminescu, comunicată de Aglaia, sora poetului.

1850, ian. 15 - Se naște la Botoșani Mihai, al șaptelea copil al familiei Eminovici. Data, consemnată în Registrul de nașteri și botezuri pe anul 1850 al orașului Botoșani, este singura cu acoperire documentară.

Eminescu știa că s-a născut în  20 decembrie 1849 - astfel s-a trecut în registrul Junimii, la înscriere:

Într-un registru (păstrat de d. Iacob Negruzzi), în care membrii societății literare „Junimea" și-au însemnat data și locul nașterii lor, stă scris pe pagina a doua de propria mână a lui Eminescu în dreptul numelui său: „20 decembrie 1849, Botoșani", și deasupra este chiar intercalat sfântul „Ignat", pe care biserica ortodoxă îl serbează în adevăr la 20 decembrie. (Titu Maiorescu, „Eminescu și poeziile lui)
Și astfel își socotea și vârsta - într-o însemnare din 1883 socotea că are 34 de ani.

La fel va spune, după moartea poetului, și fratele său Matei, referindu-se la o însemnare a tatălui lor, într-o psaltire unde însemnase nașterile copiilor (așa era obiceiul pe atunci, la fel făcea și străbunicul meu, pe la 1900):
„Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la 4 ceasuri și cincisprezece minute evropenești, s-au născut fiul nostru Mihai."

(sursa: G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu)

Cu această ocazie, vă îndrumăm să citiți ÎNTREAGA PUBLICISTICĂ a Românului Absolut disponibilă pe Mihai-Eminescu.Ro cât și un studiu publicat în exclusivitate de ActiveNews - Nae Georgescu despre "Un „nod gordian” în eminescologie":

ActiveNews ar putea schimba Istoria Literaturii Române. Eminescologii Nae Georgescu și Dan Dulciu avansează o altă dată privind debutul lui Eminescu, pe baza unui manuscris al lui Octav Minar descoperit de Florin Rotaru. EXCLUSIV

Așadar, La Mulți Ani, români, de Ziua lui Eminescu! Trăiască Nația!, salutul Românului Absolut! Sus cu Dânsa!, răspunsul cuvenit.