ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de Lege care prevede ca 2024 să fie declarat „Anul Avram Iancu” a fost adoptat marți de Camera Deputaților, for decizional, și trimis spre promulgare la Președintele României, a transmis Basilica.

ActiveNews a susținut proiectul încă de la anunțarea lui. Să vedem acum și urmările propunerii în Transilvania, unde prin trădare în fața agenților Ungariei s-a ajuns ca Avram Iancu să fie îndepărtat din centrul orașelor.

Legea va presupune ca instituțiile centrale și locale să aibă posibilitatea de a organiza sau sprijini logistic și material, manifestări culturale, artistice sau educaționale dedicate celebrării vieții și activității lui Avram Iancu.

În expunerea de motive pentru Proiectul de Lege se menționează că „fără 1848 nu ar fi existat 1859, 1866,1877 și 1919, între acești ani existând o relație cauzală și de netăgăduit”.

„Poate cea mai reprezentativă figură pentru anul revoluționar din spațiul românesc, cu precădere zona Transilvaniei, o reprezintă Avram Iancu”, se scrie în motivare.

Avram Iancu s-a născut în 1824 și a fost figura principală a Revoluției de la 1848. Alături de alți intelectuali transilvăneni, Avram Iancu a organizat adunarea din 3-5 mai de la Blaj unde a solicitat respectarea poporului român ca națiune distinctă, reprezentarea în Dietă, desființarea iobăgiei fără despăgubire, înființarea de școli românești în toate satele și orașele, folosirea limbii române în administrație și acordarea libertății politice și egalității civice tuturor popoarelor din Transilvania, fără deosebire, amintește Basilica.

În 2024 se împlinesc 200 de ani de la naștere revoluționarului Avram Iancu.