ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„NATO este alături de Ucraina în fața agresiunii ruse și o va sprijini în continuare și mă aștept ca acest sprijin să fie reconfirmat de miniștrii de externe din țările aliate la reuniunea de la București din 29-30 noiembrie”, a declarat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit agerpres. 

„Miniștrii de externe din NATO se întâlnesc săptămâna viitoare la București. Vom discuta despre războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina, război care continuă să amenințe pacea și securitatea euro-atlantică. Președintele Putin eșuează în Ucraina și el răspunde cu mai multă brutalitate. Valurile de atacuri deliberate cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile îi privează pe ucraineni de lumină, căldură și hrană. Acesta este un început de iarnă oribil pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dificile și pentru restul Europei și restul lumii, cu creșteri ale prețurilor energiei și alimentelor. Da, plătim toți un preț pentru războiul Rusiei contra Ucrainei, dar prețul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Și dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, atunci noi toți vom plăti un preț mult mai mare, pentru mulți ani de acum încolo. Dacă Putin și alți lideri autoritari văd că forța este recompensată, ei vor folosi din nou forța pentru a-și atinge scopurile. Asta ar face lumea noastră mai periculoasă și pe noi toți mai vulnerabili. Așadar, este în interesul securității noastre să sprijinim Ucraina'', a fost declarația sa oficială de la Bruxelles. 

La reuniunea de la București au fost invitați, printre alții, miniștrii de externe din Bosnia, Georgia și Republica Moldova, potrivit sursei citate. 

„Miniștrii de externe vor aborda de asemenea provocările ridicate de China și modalitățile de a ne consolida reziliența. China nu este un adversar, dar ea își accelerează modernizarea militară. (...) Războiul din Ucraina a arătat dependența noastră periculoasă de gazul rusesc. Trebuie să ne evaluăm dependențele de alte regimuri autoritare, nu în ultimul rând China. Trebuie să gestionăm riscurile, să ne reducem vulnerabilitățile și să ne sporim reziliența'', a  continuat Stoltenberg. 


A subliniat de asemenea importanța integrării Suediei și Findlandei în NATO, văzută prin prispa extinderii Alianței. 

„Acesta a fost cel mai rapid proces de ratificare a unei extinderi a Alianței. Am încredere că toți aliații vor ratifica, nu vreau să fac speculații legate de momentul când se va întâmpla asta, dar eu sper cât mai curând” a încheiat el.