ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reacțiile adverse frecvente ale vaccinului anticovid enumerate de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA) includ dureri de braț, febră și oboseală, relatează Daily Mail și The Defender. 

Modificările menstruației și sângerările vaginale neașteptate nu sunt enumerate, dar medicii din asistența medicală primară și cei care lucrează în domeniul sănătății reproducerii sunt abordați din ce în ce mai des de persoane care au experimentat aceste evenimente la scurt timp după vaccinare.

Peste 30.000 de raportări ale acestor evenimente au fost făcute până la 2 septembrie în cadrul sistemului de supraveghere prin cartonaș galben al MHRA pentru reacții adverse la medicamente, pentru toate vaccinurile COVID-19 oferite în prezent.

MHRA afirmă că evaluarea rapoartelor de cartonașe galbene( Yellow Card) nu susține existența unei legături între modificările perioadelor menstruale și vaccinurile COVID-19, deoarece numărul de rapoarte este scăzut atât în raport cu numărul de persoane vaccinate, cât și cu prevalența tulburărilor menstruale în general.

Modificări menstruale au fost raportate atât după vaccinurile COVID-19 cu ARNm, cât și după cele cu adenovirus vectorizat, sugerând că, dacă există o legătură, este probabil ca aceasta să fie rezultatul răspunsului imunitar la vaccinare, mai degrabă decât al unei componente specifice a vaccinului. Vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) a fost, de asemenea, asociată cu modificări menstruale.

Într-adevăr, ciclul menstrual poate fi afectat de activarea sistemului imunitar ca răspuns la diverși stimuli, inclusiv la infecții virale: într-un studiu efectuat pe femei aflate la menstruație, aproximativ un sfert dintre cele infectate cu SARS-CoV-2 au prezentat o întrerupere a menstruației.

Printre mecanismele biologic plauzibile care leagă stimularea imunitară de modificările menstruale se numără influențele imunologice asupra hormonilor care determină ciclul menstrual sau efectele mediate de celulele imunitare din mucoasa uterină, care sunt implicate în acumularea și descompunerea ciclică a acestui țesut.

Cercetările care explorează o posibilă asociere între vaccinurile COVID-19 și modificările menstruale ar putea ajuta, de asemenea, la înțelegerea mecanismului.

Deși modificările raportate ale ciclului menstrual după vaccinare sunt de scurtă durată, o cercetare solidă a acestei posibile reacții adverse rămâne esențială pentru succesul general al programului de vaccinare.

Dr. Victoria Male, un imunolog în domeniul reproducerii de la Imperial College London, a scris în British Medical Journal că, deși aceste modificări sunt sigure și de scurtă durată, a declarat că este crucială o investigație cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

În SUA, Institutul Național de Sănătate investește 1,67 milioane de dolari în înțelegerea modului în care vaccinurile COVID-19 afectează perioadele menstruale.