ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, potrivit șefului instituției, procurorul Crin Bologa. Acesta a declartat, într-o conferință de presă, că există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma pandemiei de coronavirus, relatează HotNews.


Potrivit sursei citate, este vorba despre achiziții de echipamente de protecție - măști, izolete, precum și despre achiziții de măști medicale neconforme, interzise în UE.
 
Crin Bologa a spus, răspunzând unei întrebări, că în cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții în perioada pandemiei sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante: "Dacă v-aș spune și funcția, ați identifica și persoana. În scurt timp veți avea și aceste informații, cred că nu va dura mult".
 
Legat de achizițiile Unifarm, Bologa a confirmat că „în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri". „Tot ce a apărut în presă este în atenția DNA. Se fac audieri atât la societăți private, cât și ale statului", a spus el, precizând că nu poate oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.
 
„Există și dosare care se referă la achiziții făcute de alte instituții, pe lângă cele centrale. Verificăm achiziții publice făcute la nivelul ministerelor, cât și la nivel central, făcute de spitale”, a spus Bologa, întrebat dacă în dosarele deschise de DNA este vorba și despre achiziții făcute de spitale din țară sau numai despre achiziții făcute de ONAC și Unifarm.

În ceea ce privește valoarea contractelor care fac obiectul acestor dosare, șeful DNA a spus că nu poate preciza o cifră exactă, dar că „sesizările se referă la sute de milioane de lei și la milioane de euro ca prejudicii sesizate”, mai arată sursa citată.

Ziarul Libertatea a scris că, odată cu începutul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit una dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sănătate. Profitând de starea de urgență, aceste achiziții au fost făcute fără licitații, prin înțelegeri din care investigațiile jurnalistice au extras exemple de achiziții la suprapreț, precum: 2,2 milioane de măști achiziționate la un preț dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma soției unui fost ofițer SRI,  1,2 milioane de măști de la un producător de pamperși din China,  aduse la Unifarm printr-o firmă ai cărei acționari au avut afaceri offshore cu dr. Streinu-Cercel. Măștile au fost declarate neconforme de către UE și au trebuit retrase, în ciuda faptului că au costat 18 lei pe bucată, un preț de măști profesionale, pentru personalul medical. Izolete la preț de 80.000 de lei bucata, practic prețul unui automobil. Când Unifarm a încercat să le ofere Ministerului Sănătății, în urma unei licitații despre care Libertatea a scris că a fost aranjată în favoarea Unifarm, oficialii din MS și-au dat seama că ele nu pot fi cumpărate nici măcar într-o achiziție cu dedicație, pentru că e prea mult.
Mai mulți angajați din Unifarm au dat deja declarații la DNA, printre ei numărându-se, potrivit informațiilor ziarului, inclusiv directorul financiar al companiei Ministerului Sănătății, notează Libertatea.