ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Date guvernamentale arată că în Marea Britanie au existat mii de efecte adverse și sute decese în urma administrării pe scară largă a vaccinurilor Covid produse de Pfizer/BioNTech și Oxford-AstraZeneca, însă autoritățile de reglementare a medicamentelor nu ridică niciun steguleț roșu, relevă LifeSiteNews.

Între 9 decembrie 2020 (când s-a administrat primul vaccin COVID în Marea Britanie) și 14 februarie 2021, 402 decese au fost raportate către YellowCard, sistemul guvernului britanic pentru raportarea efectelor secundare ale medicamentelor, vaccinurilor, dispozitivelor și ale produselor defecte sau falsificate utilizate pentru combaterea coronavirusului. YellowCard este monitorizat de autoritatea britanică de reglementare, Agenția de reglementare pentru medicamente și produse medicale (MHRA), care este echivalentul cel mai apropiat al VAERS din Statele Unite – o bază de date finanțată de guvernul SUA care urmărește reacțiile adverse și decesele cauzate de vaccinuri. 

Până acum, în Marea Britanie s-au administrat doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Oxford-AstraZeneca. Vaccinul Pfizer a fost administrat începând cu cea de-a doua săptămână a lunii decembrie 2020, iar cel produs de Oxford-AstraZeneca, de la începutul lui ianuarie. (Vaccinul dezvoltat de ModeRNA este autorizat în Regatul Unit pentru utilizare de urgență, dar încă nu s-a achiziționat nicio doză de vaccin de la această companie).
 
Până în data de 14 februarie, fuseseră înregistrate 26.823 raportări, 77.207 reacții adverse și 197 decese după administrarea a 8,3 milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech, precum și 31.427 raportări, 114.625 reacții adverse și 205 decese după administrarea a 6,9 milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca. 

MHRA nu și-a exprimat nicio îngrijorare cu privire la numărul raportărilor de efecte adverse asociate cu noile produse. Nici acumularea a sute de decese nu a produs vreo urmă de îngrijorare. 
În ianuarie, moartea a 23 de vârstnici instituționalizați din Norvegia a devenit știre internațională și a ridicat semne de întrebare cu privire la necesitatea și siguranța injectării unor oameni deja foarte fragili cu un vaccin experimental. Deși este adevărat că mii de vârstnici firavi mor oricum săptămânal, lipsa dovezilor unei încercări active de a descoperi ce se întâmplă în cazuri specifice dă de gândit. 

Răspunsul dat de MHRA la raportul norvegian a fost că acesta nu ridică deocamdată îngrijorări specifice – o declarație extrem de controversată. 
 
O dificultate majoră e aceea că sistemul MHRA fragmentează datele, astfel încât este imposibil ca aceste decese să fie atribuite efectelor adverse premergătoare, deși se spune că majoritatea raportărilor include reacții multiple.

Cu toate acestea, este rezonabil să presupunem că majoritatea acestor decese raportate au fost precedate de o serie de efecte adverse – altfel nimeni nu s-ar fi gândit să trimită un raport. În orice caz, formatul sistemului YellowCard maschează această informație.

La fel ca la orice bază de date de raportare pasivă, există paradoxul că nici un deces asociat vaccinării anti-Covid nu este confirmat (situație în care orice doctor care a confirmat vreunul și-ar lua, probabil, la revedere de la cariera sa în Marea Britanie). Mai știm și că vătămările asociate vaccinurilor sunt, în general, subraportate cu mult față de realitate.

Dar, caracteristicile atât de distincte ale efectelor adverse provocate de cele două produse, filtrate prin același sistem după 15 milioane de vaccinări, ar sugera că există lucruri de investigat și explicat.