ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O asociație din Cluj-Napoca vrea să construiască o casă dacică clasică din bârne de lemn și acoperiș de stuf în cadrul unui parc tematic local. 

Muzeograful Ana Maria Gruia, membru fondator al Asociației "Virtus Antiqua" Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă, la o acțiune de strângere de fonduri, că proiectul se desfășoară pe un hectar în Camp Virtus de lângă Cluj-Napoca, fiind necesare materiale de construcții precum lemn, piatră sau stuf, potrivit Mediafax.

" Primul obiectiv va fi casa dacică, după un model autentic din Munții Orăștiei. Va fi o structură din bârne de lemn, cu acoperiș de paie sau stuf, cu vatră din piatră. Casa va avea circa 25 de metri pătrați, iar costurile de realizare sunt estimate la 5.000 de euro. De asemenea, vom mai construi un bordei semi-îngropat, un cuptor pentru pâine, un cuptor de ars ceramică și o forjă. Sperăm să începem construirea casei dacice în primăvara anului viitor”, a spus Gruia. Potrivit acesteia, o familie dacică extinsă ocupa o astfel de casă în care locuiau până la zece persoane într-o singură încăpere.

Asociația din Cluj-Napoca a pregătit, sâmbătă, pentru degustare, un terci dacic la ceaun, cu mei, linte, boabe de muștar, arpacaș și grâu și ciolan de miel, iar clujenii au putut să tragă cu arcul și praștia antică, să probeze costume, echipamente și arme dacice, sau să se întreacă la aruncatul bușteanului sau tras de funie.