ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul Bistrițeanul semnalează o situație incredibilă ce a apărut după un exercițiu militar desfășurat în perioada aprilie - iunie în Germania. 60 de miliari din trei județe (Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj) sunt blocați în Germania, pentru că trebuie să stea să „păzească” tehnica militară cu care țara noastră a participat la exercițiul ce a avut loc la baza militară Hohenfels. Blocajul a apărut pe teritoriul Ungariei.

Locotenent colonel Cristian Mareș, responsabilul cu presa din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița, a făcut pentru Bistrițeanul următoarele precizări: 

„În perioada 21 aprilie – 15 iunie, aproximativ 400 de militari din structuri ale Brigăzii 81 Mecanizată «General GRIGORE BĂLAN» au participat la exercițiile multinaționale SABER JUNCTION - 17 și COMBINED RESOLVE – 8, în baza militară Hohenfels, din Germania.
 
Ca urmare a notificării transmise de către reprezentantul transportatorului german DB SHANKER, perioada de redislocare a personalului și tehnicii Batalionului 811 Infanterie "DRAGONII TRANSILVANI” s-a amânat până la o dată ulterioară. Motivul îl constituie faptul că pe teritoriul Ungariei se lucrează la terasamentul de cale ferată la granița cu Austria. În prezent, în baza militară Hohenfels se găsesc un număr de 60 de militari și 62 de mijloace tehnice.

Pentru perioada inițială a dislocării în Germania, militarilor le-au fost asigurate în totalitate drepturile financiare prevăzute de legislația în vigoare. Pentru perioada petrecută peste acest interval, vor fi asigurate drepturile aferente. Până la plecarea detașamentului către țară, militarii români beneficiază de condiții corespunzătoare de cazare și masă”. 

La exercițiul multinațional COMBINED RESOLVE – 8 au fost implicați peste 3.400 de militari din 6 țări membre NATO – România, Statele Unite ale Americii, Albania, Lituania, Slovenia, Ungaria și alte 4 țări partenere.