ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


TRANSMISIE VIDEO ÎN DIRECT:

Marșul continuă. VIDEO:

Asociația „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu împreună cu Bogdan Pletea, și asociațiile partenere, au început la Cluj-Napoca Marșul Românilor reconstituind Drumul Refugiaților. S-a pornit în marș de la Biserica Ortodoxă din Deal (str. Bisericii Ortodoxe) și se merge până în Piața „Avram Iancu” unde are loc o adunare publică întru cinstirea memoriei victimelor și luptătorilor împotriva Dictatului de la Viena, impus României în 30 august 1940. Reamintim că în urma acestui dictat odios, cu sprijinul Germaniei și Italiei, Ungariei i-au revenit 43.492 km pătrați din teritoriul românesc (jumătate din Transilvania), au fost omorâți 919 români doar în primul an după Dictat și au fost făcute aproximativ 20.000 de arestări de către horthyști, iar aproape 250.000 de români din Nordul Transilvaniei au fost expulzați de ocupanți ori s-au refugiat în teritoriul românesc liber. Alți 250.000 de români, care la acea dată se aflau în alte părți ale țării, din diverse motive (călătorii, vizite, afaceri, studii etc), dar aveau familiile și bunurile în Transilvania de Nord, au fost în imposibilitatea întoarcerii la domiciliile lor din teritoriul ocupat. Au fost desființate școlile românești, iar 13 biserici ortodoxe au fost rase din temelii. 

De asemenea, cu ocazia acestui eveniment ne vom pronunța ferm împotriva oricăror forme de regionalizare și autonomii pe criterii etnice ce atentează la integritatea teritorială a țării, transmite Asociația Calea Neamului.

La eveniment participa reprezentanți ai românilor refugiați, expulzați și deportați în urma Dictatului din 1940, ai mediului academic clujean, seniori ai Armatei Române, filialele din Cluj ale Asociației Neamunit România și Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, ai Asociației „Camarazii”, Asociației „Focul Viu” și ai organizației Comunitatea Identitară România. Din alte părți ale țării vor participa la manifestare Grupul „Resurrectio” din Moinești, condus de profesoara Gabriela Biea, grupurile „Legitimă Apărare” și NOI din București, filialele din Brașov, Covasna, Vrancea și Bacău ale Asociației „Calea Neamului”, români din Râmnicu-Sărat, Suceava, Alba Iulia, Satu-Mare și, bineînțeles, din Cluj și împrejurimi. 
 
TRANSMISIE VIDEO de la fața locului, cu mărturia părintelui protopop Vasile de la Biserica Ortodoxă din Deal despre ziua fatidică de joi, 30 august 1940:

ÎNCEPEREA MARȘULUI: