ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și caricaturistul Octavian Andronic a încetat din viață vineri seara, la 74 de ani, în urma afecțiunilor declanșate de infectarea cu virusul Covid-19. Cauza morții a fost atac de cord. Era încă activ în presă prin agenția de știri înființată chiar de el, Amos News, transmite Simona Ionescu.

Octavian Andronic s-a născut la 2 mai 1946 în Sânnicolau Mare, județul Timiș și a absolvit în 1969 Facultatea de Filologie din cadrul Universității București.

A lucrat timp de 20 de ani la ziarul „Informația Bucureștiului”, un cotidian care apărea la orele prânzului și care avea ca linie editorială problemele sociale din vremea comunismului.

 

După Revoluția din 1989, împreună cu colegii din redacție a fondat ziarul Libertatea, al cărui redactor-șef și director a fost până în 1998. Printre cei mai cunoscuți ziariști, fondatori ai primului ziar liber, erau Sorin Roșca Stănescu, Horia Tabacu, Petru Calapodescu, Neli Luchian, Dan Constantin, Marian Cioba.

Prezentăm mai jos din Libertatea primul interviu care i-a fost luat Părintelui Gheorghe Calciu la reîntoarcerea în țară, după 1989, chiar de către Octavian Andronic.

După plecarea de la ziarul Libertatea, cumpărat de trustul elvețian Ringier, Octavian Andronic a colaborat cu mai multe trusturi media și, ulterior, a înființat agenția de presă Amos News.

Creațiile lui mai vechi pot fi găsite într-o arhivă bogată, pe Ziar Personal, o serie mai nouă, de mini-reportaje, la Simply Bucharest și numeroase caricaturi haioase ale vremii covidului, pe canalul său de YouTube.de unde redăm și noi următorul video:

 

Octavian Andronic a fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicăm aici  un scurt interviu al Părintelui Gheorghe Calciu de la prima sa revenire în România de după 1989, acordat ziaristului Octavian Andronic, atunci la Libertatea, și apărut în 24 februarie 1990, însoțit de o fotografie frumoasă cu Parintele Gheorghe Calciu din aprilie 1990, de la Biserica Colței, dupa vizita din Piața Universitîții, alături de Părintele Sorin Grecu, cel care a reușit demolarea lui Lenin din Piața Scânteii. – Foto Corneliu Munteanu 

 

Întâlnire cu părintele GHEORGHE CALCIU DUMITREASA:

"Revăd țara cu ochii dragostei!”

– Cu ce sentimente ați revenit în patrie?

– Cu un sentiment de mare bucurie și speranță, și cu o admirație nouă pentru tot ce s-a întîmplat -mai ales că s-a întîmplat cînd nu ne mai așteptam.

– Cum ați regăsit țara?

– Probabil că pentru cei care s-au aflat permanent aici, defectele, lucrurile care nu merg sînt mai evidente decît altele. Pentru mine, după patru ani de exil, totul este frumos și emoționant. Revăd țara cu ochii dragostei.

– Ce credeți că trebuie făcut acum, aici, pentru a ne afla adevăratul drum spre libertate?

– Trebuie, în primul rînd, să ne regăsim propria noastră personalitate. Dictatura ne-a dedublat. Intre gîndire și acțiunea noastră au existat diferența și decalaje care se cer depășite. Este absolut necesar să ne regăsim identitatea și să ne refacem încrederea reciprocă. Sîntem un popor harnic, cu calități morale deosebite. Trăim acum un moment de descărcare nervoasă și psihologică. Dar ne vom recăpăta în curînd echilibrul necesar. Va trebui să ne reîntoarcem la rosturile noastre, fără a renunța la demersul social.

– Cu ce scop, cu ce intenții ați revenit în țară?

– Am revenit temporar. Sînt implicat într-un program de acordare a ajutoarelor pentru România din partea unui mare număr de organizații și persoane particulare din Statele Unite. Ajutoarele nu vizează doar aspectul material, direct, ci o asistență cultural-educativă, de înalt nivel. Am stabilit deja principiile pe care se vor desfășura unele schimburi de studenți și specialiști de la agronomie. Sîntem preocupați șl de completarea lacunelor de informație pe care le-a oferit intelectualitatea românească de-a lungul anilor de dictatură.

– Opinia publică românească a fost nedumerită de lipsa de receptivitate a guvernanților Statelor Unite față de nevoile actuale ale României…

– Guvernul american -consilierii săi -se tem că în actualele condiții s-ar perpetua politica ceaușistă sub alte forme. Ei spun că vor veni cu ajutoare atunci cînd vor considera că democrația este asigurată. America este insă o țară generoasă. Și oamenii ei au reacționat cu promptitudine. De aceea mă și aflu acum în țară pentru a organiza modul de aducere și de distribuire a acestor ajutoare, în special pe linie de caritate religioasă, unde există și structurile organizatorice necesare. Totodată, vreau să stabilesc o serie de doleanțe concrete din partea unor instituții de asistență socială, pentru a acționa, în colectarea ajutoarelor, pe cele mai bune direcții.

– Doriți să transmiteți ceva ziarului nostru, cititorilor săi?

-Vă urez ca așa cum "Libertatea” a fost primul ziar care a anunțat căderea dictaturii, să fie și primul care va anunța instaurarea autenticei democrații în țară!


Sursa: Octavian Andronic / Amos News

Semnalat de: MĂRTURISITORII

Desen de ANDO:

 

Biroul lui Octavian Andronic:

Panoplia de legitimații...