ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Mihail Gorbaciov, primul și ultimul președinte sovietic, va fi înmormântat la cimitirul Novo-Dievitchiye din Moscova, alături de soția sa, a declarat marți pentru TASS o sursă familiarizată cu dorințele apropiaților fostului președinte.

Gorbaciov a murit la Spitalul Clinic Central pe 30 august. El avea 91 de ani.


„Mihail Sergheevici va fi înmormântat, așa cum a dorit, alături de soția sa Raisa, la cimitirul Novo-Dievitchiye”, a declarat sursa.

Gorbaciov s-a născut la 2 martie 1931. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova în 1955, iar mai târziu, în 1967, a primit o a doua diplomă de la Institutul Agricol Stavropol. Gorbaciov s-a alăturat Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1952 și a devenit membru al Comitetului Central al acestuia în 1971. Ultimul secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist, a fost ales în această funcție în 1985, după moartea predecesorului său Konstantin Chernenko. Gorbaciov a promovat glasnostul - o politică de discuții deschise asupra problemelor politice și sociale - și perestroika, o politică de reforme politice și economice. A fost primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, câștigând alegerile pentru această funcție în martie 1990 și demisionând la 25 decembrie 1991. Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. După ce a renunțat la funcția de președinte sovietic, a fost implicat în activități sociale și literare, transmite fosta agenție oficială de presă a URSS, TASS.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

„Mikhail Sergeevich Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită”, a transmis Spitalul Clinic Central din Moscova, citat de RIA Novosti.

În 2022, politicianul a împlinit 91 de ani.

Potrivit canalului Mash Telegram, în ajunul morții sale, Gorbaciov a ajuns la spital pentru hemodializă.

Pe 20 iunie, în presă au apărut informații că Gorbaciov avea probleme cu rinichii.

Potrivit unor surse, acesta se afla sub supravegherea constantă a medicilor de la Spitalul Clinic Central (CCH).

Mihail Gorbaciov a fost primul și ultimul președinte al URSS între 15 martie 1990 și 25 decembrie 1991, înainte molohul sovietic fiind condus de secretari generali ai PCUS manevrați de KGB și GRU. În plus, a fost ultimul secretar general al Comitetului Central al PCUS și președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS.

Citiți și Răzvan Belciuganu: Corbii lui Iliescu, Mitterand și Gorbaciov

Gorbaciov l-a urât pe Ceaușescu și i-a regizat în mare parte sfârșitul.

Citiți GENTLEMEN`S AGREEMENT-UL "COTITURII ISTORICE” DE LA MALTA. Prefața generalului (r) Aurel Rogojan la lucrarea "MÂNA MOSCOVEI - Documentele crimei din decembrie 1989", Editor: Victor Roncea, Editura TipoMoldova, 2020

Citiți și FILE DE ISTORIE: Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ