ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Informații contradictorii despre starea lui Vladimir Jirinovski, liderul formațiunii naționaliste Partidul Liberal-Democrat din Rusia (PLDR), aflat din 2 februarie în spital la Moscova cu „complicații Covid-19”, după ce el însuși afirmase că s-ar fi vaccinat anti-Covid „de 8 ori”. Agenția de presă RIA Novosti i-a anunțat vineri decesul, însă, ulterior, a apărut pe agenția TASS o dezmințire.

Politicianul, în vârstă de 76 de ani, era internat la Spitalul Clinic din Moscova de aproape două luni. Moartea acestuia a fost anunțată de senatorul Alexander Proniușkin, potrivit agenției RIA Novosti, citate de Știri pe Surse

Vladimir Jirinovski a fost internat cu coronavirus. El se afla în Spitalul Clinic Central din Moscova din 2 februarie. Controversatul politician, celebru prin numeroasele scandaluri pe care le-a provocat, a declarat recent că s-a vaccinat de opt ori împotriva COVID-19.

Însă tot o agenție de stat - de această dată TASS - îl citează pe președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) care susține că Vladimir Jirinovski nu a murit.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a negat informațiile despre moartea liderului LDPR, Vladimir Jirinovski. Politicianul este în viață, dar starea lui este gravă, a spus Volodin vineri pe canalul său Telegram, potrivit Știri pe Surse.
 
Fracțiunea LDPR a raportat că Jirinovski a fost supus unei proceduri planificate și nu au existat schimbări negative în sănătatea lui.

Pe 9 februarie, serviciul de presă al Ministerului Sănătății al Federației Ruse a raportat că Jirinovski, în vârstă de 75 de ani, se află la Spitalul Clinic Central în legătură cu diagnosticul de Covid. Potrivit ministerului, liderul LDPR a fost internat pe 2 februarie. Pe 11 martie s-a aflat că a fost scos dintr-o stare de comă indusă.

Vladimir Volfovici Jirinovski s-a născut la 25 aprilie 1946 în orașul Alma-Ata (Kazahstan). A absolvit Institutul de Limbi Orientale (mai târziu - Institutul Țărilor din Asia și Africa) de la Universitatea de Stat din Moscova, cu o diplomă în Turcia și limba turcă (1970), și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova, cu o diplomă în drept (1977). A fost profesor de drept internațional, doctor în științe filozofice.

În perioada 1989-1992 a fost președinte al Partidului Liberal-Democrat al URSS, iar, din aprilie 1992, președinte al Partidului Liberal-Democrat din Rusia.

În decembrie 2000, prin Decretul președintelui rus, Vladimir Putin, i s-a conferit titlul onorific de „Avocat onorat al Federației Ruse” pentru activitatea sa legislativă activă și serviciile de întărire a statului rus.
 
Jirinovski a devenit celebtu și pentru că a prezis cu destulă exactitate în decembrie 2021 evoluția tensiunilor cu Ucraina, estimând că războiul va fi declanșat de Rusia pe 22 februarie 2022, la ora 4 dimineața. El nu s-a înșelat decât cu două zile și o oră: Putin a ordonat invadarea Ucrainei joi, pe 24 februarie, la 5 dimineața, ora Moscovei.

„La ora 4 dimineața, pe 22 februarie, veti simți [noua noastră politică]. Aș vrea ca 2022 să fie un an pașnic. Dar iubesc adevărul. Nu va fi pașnic. Va fi un an în care Rusia va deveni din nou mare”, profețea Jirinovski în a treia zi de Crăciun, potrivit The Telegraph
 
Ce gândea Jirinovski despre România, Republica Moldova și Ucraina
 
În noiembrie 2014 - anul anexării Crimeei de către Rusia -, Jirinovski profețea că situația din Ucraina ar putea conduce către un război total. 

„Prin acțiunile de acum, Ucraina conduce Europa spre al treilea Război Mondial. Din nefericire, se va ajunge la asta, iar Ucraina este un instigator”, spunea el, recunoscând, totodată, că Polonia, România și Ungaria ar fi îndreptățite să-și anexeze fostele teritorii istorice, ocupate de URSS și rămase în componența Ucrainei.

„Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare gălăgie, am fost nevoiți să-l luăm de la Polonia, pentru ca armata hitleristă să rămână cât mai departe. Transcarpatia am luat-o de la unguri din același motiv. Iar pe Bucovina și Basarabia le-am luat în 1939. Dacă nu era Hitler, nu ne atingeam de aceste pământuri”, a declarat Jirinovscki în 2014.

Totodată, el a recunoscut că nu există poporul „moldovean”, locuitorii din Republica Moldova fiind români cu numele schimbat de propaganda rusă anti-unire și pro-statalitate în Basarabia.

„Moldovenii sunt români! Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români”, ar fi spus liderul partidului naționalist de la Moscova, potrivit Timpul.md, citat de ActiveNews
 
Pe de altă parte tot el susținea ca „România e un stat artificial, locuit de țigani italieni!”.
 
Armamentul rusesc din Transnistria ar fi suficient pentru un război mondial în Europa, spunea Jirinovski acum doi ani
 
Totodată, în 2020, Jirinovski spunea despre armamentul și trupele ruse din regiunea nistreană a Republicii Moldova, pe care Rusia se angajase internațional să le retragă în urmă cu 20 de ani, că nu pot fi retrase din cauza cantității lor, care ar trebui mărită, în opinia lui. El amenința Chișinăul că va fi scăldat într-o baie de sânge dacă un singur soldat rus va fi ucis în Transnistria.

Jirinovski a declarat în decembrie 2020 la postul de televiziune Rossia 1 că, în cazul în care autoritățile Republicii Moldova ar încerca să alunge contingentul rus din Transnistria, Rusia îl va dubla sau chiar tripla, după cum scria la acea dată Deschide.md

El a subliniat că în regiunea nistreană locuiesc 250.000 de cetățeni ruși și că Rusia este obligată prin constituție să-i apere. Aceeași „obligație” de care avea să se prevaleze Putin când a ordonat „operațiunea specială” din Ucraina pe 24 februarie 2022, la solicitarea republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Despre Transnistria, politicianul rus a mai a spus că adăpostește o cantitate de armament rusesc suficientă pentru a cutremura Europa. Potrivit lui, în depozitele de la Cobasna sunt depozitate muniții suficiente pentru un „întreg al treilea război mondial în Europa”. El opina că lichidarea unei asemenea cantități de arme este imposibilă, iar, în cazul unei explozii, Europa va fi zguduită de valul de șoc.

„Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu ne vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, le-a transmis în 2020 Vladimir Jirinovski autorităților din Republica Moldova.