ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile ruso-ucrainene din Turcia s-au încheiat după trei ore de discuții, informează Știri pe Surse. Ucrainenii cer garanții internaționale din partea mai multor state occidentale, cărora li se adaugă Polonia, Israel și China, în timp ce rușii promit să reducă ofensiva spre Kiev și Cernigov dacă Kievul își va asuma un statut de neutralitate militară (să renunțe să adere la NATO) și un statut non-nuclear (tot în domeniul militar).
 
Realizare maximă pentru Roman Abramovici, oligarhul rus cu cetățenie de Rusia, Portugalia și Israel, sancționat de SUA și UE, care s-a transformat din pușculița lui Putin în porumbelul șefului lui de la Kremlin, chiar la cererea consângeanului lui, Volodîmîr Zelenski, și a participat azi la discuțiile de pace între delegații din Rusia și Ucraina, după cum transmite pe larg DailyMail.
 
Miliardarul a stat alături de purtătorul de cuvânt al lui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahimn Kalin, la discuțiile la nivel înalt conduse astăzi de președintele turc. Cum au arătat delegațiile:
 
 
 
David Arahamia, oficial ucrainean, a detaliat rezultatele intermediare ale negocierilor la o scurtă întrevedere cu presa:

  • „Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina.
  • Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor. Ele vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide spațiul aerian la cererea Ucrainei.
  • Sistemul existent de garanți de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov.
  • Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci și să ajute în acest proces”, a spus oficialul ucrainean.
 
Arahamia a anunțat că există „condiții suficiente” pentru un summit al președinților Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
 
„Rezultatele reuniunii de astăzi, de la Istanbul, sunt suficiente pentru o întâlnire la nivel de șefi de stat”, a declarat David Arahamia, unul dintre membrii delegației Ucrainei, citat de Știri pe Surse. Până în prezent, Rusia a respins ideea unui summit al președinților Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, argumentând că mai întâi trebuie să avanseze negocierile.

Membrul delegației ucrainene a declarat că Kievul insistă pentru „un acord internațional care să prevadă garanții internaționale de securitate”.
 
„Vrem un mecanism internațional privind garanții de securitate, prin care statele garante să acționeze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO și chiar în mod mai ferm”, a afirmat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.
 
La rândul său, Mihail Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a anunțat o serie de concluzii:

  • „Punerea în aplicare a hotărârilor va urma procedura: referendum, apoi ratificare de către parlamentele țărilor garante.
  • În ceea ce privește Crimeea, aceasta este o clauză separată a acordului. Vom purta discuții cu Rusia asupra Crimeei timp de 15 ani, timp în care nu vor exista ostilități.
  • Situația cu ORDLO va fi, de asemenea, descrisă într-un paragraf separat.”
 
Rușii consideră „substanțiale” și „constructive” discuțiile cu ucrainenii. Ei cer de la Kiev neutralitate militară și statut non-nuclear 

Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a anunțat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc „discuții substanțiale” și „constructive” cu partea ucraineană.

„Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea și privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creșterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităților militare în direcția orașelor Kiev și Cernigov (Cernihiv)”, a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.

Partea rusă și-a anunțat intenția de a face doi pași pentru detensionarea situației din Ucraina, a declarat marți șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, reporterilor, după discuțiile cu partea ucraineană la Istanbul, relatează Știri pe Surse.

„De asemenea, luăm doi pași pentru a detensiona conflictul”, a spus Medinski. Potrivit acestuia, unul dintre pași vizează aspectul militar, iar al doilea - pe cel politic. „Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul Apărării, iar pe partea politică o voi face eu mai târziu”, a mai spus șeful delegației ruse.
 
Medinski a mai spus că partea rusă a primit de la reprezentanții ucrainenilor „poziția lor clar formulată pentru includerea în acord”. „Aceste propuneri vor fi luate în considerare în viitorul apropiat, raportate președintelui, iar răspunsul nostru corespunzător va fi dat”, a explicat șeful delegației ruse.

Medinski a mai anunțat că Rusia a primit propuneri scrise din partea Ucrainei care confirmă dorința Kievului pentru un statut neutru și non-nuclear. Propunerile Kievului ar include în special respingerea producției și desfășurării tuturor tipurilor de arme de distrugere în masă.

„Datorită faptului că negocierile cu Ucraina trec într-un plan practic, s-a luat decizia de a reduce semnificativ activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigov”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin. Potrivit acestuia, partea rusă pleacă de la faptul că Kievul va lua decizii adecvate și va crea condiții pentru continuarea muncii normale.

Ca urmare a rezultatelor negocierilor cu delegația ucraineană la Istanbul, Fomin a mai cerut Kievului să respecte cu strictețe Convențiile de la Geneva și să excludă tortura prizonierilor de război ruși.

Anterior, șeful Ministerului Apărării, Serghei Șoigu, declarase că armata ucraineană a suferit daune semnificative, ceea ce „ne permite să ne concentrăm asupra atingerii obiectivului principal - eliberarea Donbasului”.
 
Ministrul Șoigu nu a apărut până azi, după o dispariție de circa două săptămâni. Citiți și: