ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:30:  Un nou cutremur de 5,7 pe scara Richter a avut loc luni la prânz în Turcia. Este al treilea seism care s-a produs azi. Situația în Turcia este foarte gravă. Autoritățile vorbesc de mii de victime, relatează Știripesurse.

O nouă replică semnificativă, cu magnitudinea de 5,7, a fost înregistrată în zona orașului Gaziantep, după cutremurul de 7,8 de la primele ore ale dimineții și după replica majoră de 7,5 înregistrată la puțin timp după miezul zilei.

Până la ora actuală, cel puțin 912 persoane au murit doar în Turcia, neluând în calcul decesele din Siria, iar alte 5000 de persoane au fost rănite. Erdogan a declarat că acesta este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului.
 
ACTUALIZARE 12.30: Turcia a anunțat că un al doilea seism devastator a lovit țara, la mai puțin de 12 ore după primul șoc. Magnitudinea estimată de către Centrul European Mediteranean de Seismologie: 7,7 grade Richter.
 
Epicentrul a fost la 2 kilometri adâncime, la o distanță de 67 de kilometri de localitatea Kahranmanmaraș.
 
Autoritatea pentru Urgențe și gestionarea Dezastrelor din Turcia a anunțat că al doilea cutremur a avut magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richer. 
 
Institutul seismologic american USGS afirmă că al doilea seism a avut o magnitudine de 7,5.


Pe de altă parte, undele seismice ale primului cutremur au fost resimțite până în Groenlanda, a declarat pentru AFP seismologul danez Tine Larsen.
 
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a avut centrul în orașul Pazarcik din provincia Kahramanmaras, la aproximativ 32 de km de orașul Gaziantep, la o adâncime de 10 km.

Cu mii de răniți, se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească pe măsură ce salvatorii caută printre dărâmături.

De ambele părți ale graniței, locuitorii au fost zguduiți din somn și s-au grăbit să iasă afară, într-o noapte friguroasă, pentru a-și salva viața.

"Nu am simțit niciodată așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc", a declarat un locuitor din Gaziantep.
 
VIDEO: