ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul maxim al poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, sub nivelul de referință anunțat săptămâna trecută de transportatori, iar tariful maxim anual al unei polițe obișnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deținut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, va fi de 610 lei, a decis luni Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Tarifele au fost stabilite într-o ședință specială a conducerii ASF, care a avut loc luni.

Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanță de Urgență, să fixeze prețuri maxime pentru polițele RCA pentru o perioadă de șase luni.

ASF a stabilit, în primul rând, formula de calcul a prețurilor maxime. Astfel, tariful include "frecvența daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflația daunelor și încărcarea de siguranță, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziție și administrare, fixe și variabile, precum și încărcarea de Bonus/Malus (15%) și cota de profit (1%)".

Pe baza acestei formul s-au stabilit tarifele care vor fi în vigoare timp de șase luni.

'De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deținut de o persoană juridică, rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o primă maximă de 6.600 lei. Totodată, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deținute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei", arată un comunicat al ASF.