ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O parte din conducerea SRI „a fost implicată în acțiuni frauduloase", iar alegerile din 2009 au fost „fraudate”. Afirmația a fost făcută, marți, de fostul director al SPP, Dumitru Iliescu, în fața comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Fostul șef al SPP spune că, de fapt, cel care a ieșit președinte în scrutinul de-acum 8 ani a fost Mircea Geoană, și nu Traian Băsescu.

Despre fraudarea alegerilor, Dumitru Iliescu a subliniat că întreaga operațiune ar fi fost condusă de fostul șef al SRI, George Maior, și de fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.  Miza alegerilor din 2009, a afirmat fostul șef al SPP, nu a fost doar alegerea unui nou președinte, ci și protejarea intereselor unor șefi din SRI.

„Vreau să fie foarte bine înțeles că nu în ansamblul său SRI a fost implicat în aceste aspecte frauduloase, ci o parte din acest serviciu, în special conducerea SRI și câțiva ofițeri pe care i-au folosit, ceilalți executând ordine pe care leau primit. (...) Vizavi de implicarea structurilor de forță, în special a SRI, în zona politică și obținerea controlului asupra deciziilor politice, informații am avut încă din 2006, imediat după preluarea interimatului domnului Coldea la conducerea SRI. Iar în momentul în care domnul Maior a fost desemnat sau se intenționa propunerea dumnealui ca director al SRI, am avut o discuție cu domnia sa, înainte de a merge la președintele Băsescu, am fost apelat de domnia sa, eram acasă, l-am primit la mine”, a spus Dumitru Iliescu.

Iliescu a vorbit și despre implicarea tot mai mare a lui Florian Coldea în zona politicului.

„Având în vedere faptul că aflasem că dl Coldea începuse să deruleze, dincolo de limitele normale, acțiuni în zona politicului, i-am recomandat dlui Maior ca toate structurile care normal trebuiau să fie în subordinea directorului SRI, conform legii și conform regulamentului propriu de organizare și funcționare, să fie trecute în subordinea domniei sale în momentul în care preia conducerea SRI, să nu le lase în subordinea lui Coldea. Și a doua recomandare a fost aceea că este normal, ca director al SRI, să pună la dispoziția președintelui României toate informațiile necesare pentru ca acesta să își poată exercita atribuțiile prevăzute de funcția supremă, dar să nu treacă cu bagaje cu tot pe vaporul dlui Băsescu. Din păcate, dl Maior, în momentul în care a ajuns la conducerea SRI, a făcut exact pe invers, a lăsat toate aceste structuri în subordinea lui Coldea, dându-i o forță foarte mare, (...) și doi — a trecut cu bagaje cu tot în tabăra dlui Băsescu, afectând în acest mod echidistanța SRI", a susținut Dumitru Iliescu.

De asemenea, a susținut el, „s-a încercat un oarecare control asupra judecătorilor CCR”. 

„Și vă aduceți aminte de etapa aceea cu bilețelele făcute de dl Coldea vizavi de 3 judecători de la CCR. Acele bilețele, în final, au ajuns la mine, eu le-am trimis comisiei comune de apărare. (...) În același timp, s-au derulat acțiuni pentru fidelizarea unor conducători ai instituțiilor la nivel local, și mă refer la primari. (...) O altă acțiune, la fel de dăunătoare, și care a viciat foarte mult ceea ce noi numim democrația în România a fost crearea unui portofoliu de magistrați, procurori, judecători care să răspundă pozitiv la solicitările SRI”, a mai afirmat fostul șef al SPP, conform Agerpres.