ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-ministru, Adrian Năstase, scrie, pe blogul personal, despre recentul scandal iscat după ce autoritățile române i-au interzis vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, survolarea spațiului aerian român. Năstase susține că întreg scenariul pus la cale de Rogozin nu este altceva decât o nouă provocare.  Concluzia fostului premier, care spune că incidentul diplomatic provocat de Rogozin ar putea face parte dintr-un joc mai complex cu  SUA și NATO, este aceea că „istoria ne arată că teritoriile românești au fost în permanență la întretăierea intereselor marilor puteri în aceasta zonă”.

„Încercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge în Transnistria, survolând spațiul aerian al unor state membre UE, a fost în mod evident, o provocare. O dublă provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagră” a celor care nu pot călători pe teritoriul UE, ca urmare a sancțiunilor decise împotriva unor lideri din Federația Rusa și 2) la adresa Republicii Moldova, prin încercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afectează independența și integritatea teritorială a Chișinăului.

Acțiunea lui Rogozin este clar un act de provocare, în condițiile în care și in 2014 încercarea sa de a tranzita spațiul aerian al României – membru UE, fusese respinsă”, scrie fostul premier pe blogul personal.

Năstase consideră că întreg scandalul iscat de vicepremierul rus Dmitri Rogozin face parte dintr-un plan mult mai complex.

„Cred însă  că această provocare recentă face parte și dintr-un joc mai complex cu Statele Unite și cu NATO. Este un mod de a încerca să se marcheze eventuale sfere de influență rusești în Estul Europei. Probabil și in urma deciziei de achiziționare a unor echipamente militare din SUA și în urma unor exerciții militare NATO pe teritoriul României. Ceea ce nu înțeleg însă unii strategi de la Kremlin este că, plasând România în acest joc, ei  accentuează adversitatea la nivel de opinie publică din România și  micșorează șansa relansării relațiilor de vecinătate, bazate pe măsuri de creștere a încrederii.

Nu aceasta este calea. „Modelul Rogozin” blochează eventuale încercări de normalizare și relansare a relațiilor bilaterale. Sau poate că asta se dorește?”, scrie Năstase.

Textul integral semnat de Adrian Năstase poate fi citit AICI.